Kardiolog kaže da uobičajena greška pridonosi problemima s holesterolom
Prema novom istraživanju koje su proveli Harris Poll i American Heart Association, 70 posto osoba koje su preživjele srčani i moždani udar nije imalo pojma da se LDL holesterol naziva "lošim holesterolom" jer pridonosi nakupljanju masti u arterijama. Istraživanje je također otkrilo da je 75 posto osoba koje su preživjele srčani i moždani udar izjavilo da imaju visok LDL kolesterol, ali samo 49 posto radilo je na njegovom snižavanju.
Prema anketi, mnogi očito nisu svjesni negativnog utjecaja LDL holesterola na zdravlje srca, što je zabrinjavajuće budući da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti.
"Mnogi ljudi genetski su skloni riziku od visokog holesterola. Problem je što mnogi ne shvaćaju taj rizik. Nesaradnja s liječnikom na utvrđivanju razine holesterola i rizika od povišenog holesterola je najveća pogreška koju ljudi čine kada je u pitanju upravljanje holesterolom", kaže kardiolog Donald Lloyd-Jones.
Lijekovi nisu zamjena za zdravu ishranu i zdrave životne navike
Što se događa ako odemo doktoru i saznamo da imamo povećani rizik od razvoja lošeg holesterola ili da je on već visok?
"U tom slučaju je važno voditi računa o ishrani i ograničiti unos mliječnih masti, žumanjaka i crvenog mesa. Skloni smo se više usredotočiti na prehranu nego na tjelovježbu, a neki ljudi ne znaju da slatka hrana i hrana s visokim glihemijskim indeksom pridonosi povišenim razinama triglicerida, što također predstavlja kardiovaskularni rizik", dodao je kardiolog.
Drugim riječima, na LDL holesterol ne utječe samo hrana s visokim udjelom zasićenih masti. Treba obratiti pažnju i na hranu s visokim udjelom šećera i visokim glihemijskim indeksom.
"Usredotočite se na konzumaciju svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, graha i mahunarki, ribe i plodova mora te zdravih masti. Također, ciljajte na barem 150 minuta tjelovježbe sedmično", savjetuje dr. Lloyd-Jones za The Parade, prenosi Index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)