Zdravlje

Kardiolog upozorio: Pet namirnica koje dovode do začepljenja arterija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kardiolog upozorio: Pet namirnica koje dovode do začepljenja arterija

"Začepljene arterije mogu dovesti do puno zdravstvenih problema i ne treba ovaj problem olako uzimati", ističe Tommy Michel, obiteljski doktor u Americi, koji se ujedno bavi i holističkim pristupom medicini.

Ateroskloroza može biti jako opasna, ali s druge strane može se i relativno lako spriječiti.

Doktor Michel za portal 'Eat This' ističe da su začepljene arterije "tihi ubica" i da nerijetko nema jasnih znakova, sve dok se ne dogode veliki zdravstveni problemi poput srčane insuficijencije, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti…

"Ako se otkriju dovoljno rano, vježbanje i promjene u načinu života mogu vam pomoći da smanjite rizik prije nego što dođe do značajne štete. Ograničavanje i izbjegavanje određenih namirnica može da vam pomoći da smanjite rizik od ateroskleroze, te da držite holesterol pod kontrolom", dodao je.

On je naveo i pet namirnica koje su najopasnije za razvoj ovog stanja, naravno kada su prečesto i u prevelikim količinama na našem meniju. Ako je njihova konzumacija umjerena ili rijetka, to je u redu, piše Net.hr.

Suho meso

"Većina ljudi nije svjesna visokog nivoa soli i drugih konzervansa koji se nalaze u suhom mesu, što ih dovodi do činjenice da je konzumiraju previše, daleko izvan preporučenog dnevnog unosa koji trenutno iznos oko 70 g crvenog mesa na dan", kaže ovaj stručnjak.

Maslac

“Maslac je divan način da se aromatizira hrana, ali je ključ za njegovu konzumaciju umjerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da visok nivo zasićenih masti u njemu može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg holesterola", napominje Michel.

On savjetuje da kad god možete maslac zamijenite u nekim receptima veganskim zamjenama kao što je margarin od orašastih plodova ili sjemenki. Michel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni maslac možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.

Keks 

"Iako izgledaju malo i bezopasno, keksići su često jako kalorični. Sastojci u njima poput maslaca, soli i šećera čine ove poslastice namirnicom s visokim sadržajem zasićenih masti.

Važno je zapamtiti da keks sam po sebi nije loš, baš kao i bilo šta drugo, ako se konzumira umjereno", kaže doktor. Male promjene mogu napraviti razliku. Izaberite keks od cijelog zrna žitarice, ili one napravljene bez brašna i šećera, zaslađene medom. To je i dalje slatka, fina užina, ali je mnogo bolja opcija za zdravlje.

Punomasni sir i mlijeko

"Važno je da razumijete koliko mlijeka i sira trebate konzumirati svaki dan. Stručnjaci predlažu da ograničite unos na 2 porcije dnevno (oko 30 grama po porciji) i da kada god možete zamijenite ovo zdravijom varijantom, odnosno biljnim mlijekom", ističe Michel.

Doktor savjetuje da u prehranu uvrstimo i kozji sir, ali s manje mliječnih masti, te obrano mlijeko ili grčki jogurt, koji je bogat proteinima, a ima malo masti.

Pržena hrana

"Za prženu hranu je obično potrebno dva ili čak tri puta više ulja u odnosu na druge metode kuhanja. Jedan od sjajnih načina da uživate u hrani koja ima okus sličan prženoj, jest da je ispečete. To je laka i brza alternativa, a jednako je ukusna. Također, ako dodate hrani ukusne začine, imat ćete ukusnu hranu bez obzira kako ste je pripremili", objašnjava Michel.

Brojna medicinska istraživanja dokazuju da postoje namirnice koje mogu začepiti vaše arterije, ukoliko ih stalno konzumirate u većim količinama.

Začepljene arterije javljaju se kada se plak nakuplja na njima, te ograničava protok krvi u tkiva i vitalne organe u tijelu. Ovo stanje poznato je i kao ateroskleroza, a ljudi često žive s ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako znatno narušava kvalitetu svakodnevice.

Ateroskleroza može biti jako opasna, ali s druge strane može se i relativno lako spriječiti.

(Čuvajzdravlje.ba)