Zdravlje

Kari čuva mozak i štiti od gripa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kari čuva mozak i štiti od gripa
Ljekovita priroda: Indijski začin je odličan za zdravlje. Ukusna mješavina se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina. Spriječava Alchajmerovu bolest i pomaže osobama sa blažim oblikom demencijom

Ako želite da što duže ostanete zdravi, trebalo bi najmanje dva puta nedjeljno u jelovniku da imate hranu začinjenu karijem, pokazuju brojna istraživanja. U Indiji se koristi Milenijumima ne samo zbog arome koju daje jelima, već i zato što je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.

Kari je nezaobilazan u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, a Britanci su ga usavršili tokom kolonijalne vladavine. U pitanju je mješavina, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa, koja se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina.

Glavni sastojak je kurkumin, tamno žuti prah, od korjena kurkume, koji se kuha, suši, ljušti i melje. Pored kurkume, tu su i kardamon, kumin, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskatni oraščić, karanfilić, cimet, đumbir, biber, bijeli luk, anis...

Kari ima brojne varijacije, može da bude blaži ili izrazito ljut. U Indiji ga domaćice spremaju posebno, a kod nas se kupuje gotov.

U ljekovitom smislu efikasno podstiče lučenje želudačnih sokova i reguliše varenje, smiruje iritirana crijeva, podstiče rad jetre. U periodu gripa se preporučuje uz salate i druga jela. Sastojak đumbir ubrzava oporavak nakon operacija. Kurkuma djeluje kao antioksidans, pa se preporučuje u liječenju rana, čireva i kožnih problema. Antioksidansi štite i neurone i sprečavaju nastanak Alchajmerove bolesti, a osobama koje imaju blagu demenciju pomažu da očuvaju kognitivne funkcije, prenose Novosti.

Ljekovitost karija potvrdili su i naučnici iz Instituta "Salk" u San Dijegu. Dr Dejv Šubert je izveo niz istraživanja sa izdvojenim sastojcima karija i proučio kako djeluju na mozak, podstaknut činjenicom da u Indiji malo ljudi ima Alchajmerovu bolest, jer čitav život jedu kari.

- Svi sastojci u kariju povoljno djeluju na mozak, ali kurkuma ima najjače dejstvo na moždane ćelije. Ovo otkriće može da pomogne u prevenciji Alchajmerove bolesti, ali i kod šloga i drugih oštećenja mozga - tvrdi dr Šubert.

UNIŠTAVA MALIGNE ĆELIJE

Osobe koje jedu često kari su u velikoj mjeri zaštićene od zloćudnih oblika tumora, pokazuju istraživanja sprovedena u Centru za istraživanje raka u irskom gradu Korku. Ovdašnji naučnici su, naime, tretirali ćelije raka kurkumom iz karija i ustanovili da su nakon 24 časa maligne ćelije bile uništene. S druge strane, ćelije koje su preživjele su počele da same sebe uništavaju, zaključak je naučnika.

Dr Šeron Mekena, vođa irskog stručnog tima, smatra da bi svi ljekari koji se bave ovom problematikom, trebalo više da obrate pažnju na sastojak kurkumina i iskoriste ga. Ovo je važno za različite oblike zloćudnih tumora, posebno za karcinom jednjaka, od kojeg u svijetu godišnje umire čak pola miliona ljudi, a stopa preživljavanja u narednih pet godina je svega 31 odsto.