Zdravlje

KCUS: Na Klinici za hematologiju primjena najsavremenijih tretmana liječenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Na Klinici za hematologiju primjena najsavremenijih tretmana liječenja

Klinika za hematologiju KCUS-a sredinom ove godine preseljena je u nove prostorije na 13 etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB). Sredstva u iznosu od 3.249.415,96 KM za izgradnju ove Klinike donirala je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Kako kaže glavna sestra Klinike za hematologiju Dženana Kapo, DMS, ova organizaciona jedinica ima 46 kreveta (30 standardne njege, 12 intenzivne njege i četiri sterilne jedinice). Klinika ima tri odjeljenja: Odjel za kliničku hematologiju i hemoterapiju, Odjel za visokodoznu terapiju i Odjel za transplantaciju matičnih stanica, saopćeno je iz KCUS-a.

- U KCUS radim 16 godina. Naši pacijenti i osoblje Klinike su presretni. Nikada se do sada nije desilo da neko od članova menadžmenta obiđe Kliniku i vidi u kakvim smo neljudskim uslovima radili. Dolaskom ovog menadžmenta prepoznati smo kao prioritet. Sada radimo u najbolje opremljenoj klinici u KCUS, a slobodno mogu reći i u regionu - rekla je Kapo.

Medicinska sestra Mubera Džanko već 34 godine radi u KCUS i tvrdi da ima najbolje uslove za rad od početka karijere.

- Ponosna sam što na KCUS-u postoji Klinika kao što je naša. Ovaj menadžment do sada je najviše uradio za nas medicinske sestre. Dobili smo bolje uslove za rad i veće plate. Također, ono što je najvažnije je da su pacijenti zadovoljni zdravstvenom uslugom - naglasila je Džanko.

Šefica Klinike za hematologiju Alma Sofo Hafizović ističe da su uposlenici godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

- Veoma smo zahvalni menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja gorućeg problema naše Klinike. Uposlenici su čekali 30 godina da dobiju nove prostorije. Primjenjujemo najsavremenije tretmane za liječenje. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Do sada u ovoj godini urađeno je 19 autolognih transplantacija - kazala je Sofo Hafizović.

Prema riječima generalne direktorice Sebije Izetbegović, na ovoj Klinici tokom prvih obilazaka KCUS zatekla je najteže uslove za boravak pacijenata i rad uposlenika.

- Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo je po pet ili više bolesnika. Zatekli smo krvave krevete i čaršafe. To je sve zajedno bilo užasno ponižavajuće prvenstveno za pacijente, ali i za naše uposlenike. Ovo je samo jedan od projekata koji smo realizirali u skoro tri godine. U KCUS se radi predano i tako će biti u budućnosti. Naša namjera je da ostanemo najbolji kao i do sada - poručila je Izetbegović.

(Cuvajzdravlje.ba)