Zdravlje

KCUS: Novi MRI aparat zvanično počeo raditi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Novi MRI aparat zvanično počeo raditi
Jedan od najsavremenijih MRI aparata zvanično je pušten u rad u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Nabavkom ovog aparata znatno će biti smanjene liste čekanja na ovu vrstu dijagnostičkih pretraga, a bit će proširena i paleta usluga.

Direktorica dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandra Vegar Zubović podsjetila je da su dosada korišteni aparati stari više od 13 godina, usljed čega su se često kvarili.

- Klinika za radiologiju KCUS-a imala je tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljena 2005. godine, a jedan 2009. Na novom aparatu nivo buke je smanjen za oko 40 posto, što je naročito značajno za klaustrofobične i pedijatrijske pacijente - pojasnila je Veagar Zubović.

Napomenula je da je obim gentrija (ulaz u aparat) širi za 10 cm što je bitno za trudnice, djecu i pacijente s prekomjernom tjelesnom težinom. Novi MR aparat ima mogućnost pregleda bolesnika sa težinom do 200 kg.

Šef Klinike za radiologiju mr. sc. dr. Fuad Zukić kazao je da nabavljeni aparat pripada generaciji najsavremenijih aparata te nudi mogućnost dijagnostike sa maksimalnim učinkom.

- Poseban značaj je mogućnost izvođenja visoko sofisticiranih MRI pregleda kardiovaskularnog sistema. MRI srca omogućava morfološki i funkcionalni prikaz rada srčanog mišića odnosno procjenu funkcionalnog statusa miokarda nakon infarkta - istakao je.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović najavila je da i isporuku GAMA kamere Klinici za nuklearnu medicinu, najsavremenije u regiji.

- Ispunjavamo sva obećanja, brže nego što smo i sami očekivali. KCUS postaje istinski ono što je uvijek i trebalo da bude, lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Zanavljanje opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra. Pokazali smo za nepune 2,5 godine izvrstan uspjeh - naglasila je.

Direktorica je također istakla da je KCUS finansijski konsolidovan te da uporno rade na poboljšanju zatečenog stanja.

- Dug od otprilike 100 miliona KM, klinike u raspadanju, nepoštivanje radnog vremena, stari i neservisirani aparati, loša komunikacija, sve je to prošlost KCUS-a. Iskoračili smo 20 godina za samo 2,5 - zaključila je Izetbegović, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću KCUS-a.

Čuvajzdravlje.ba / FENA