Zdravlje

Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ ne radi kako treba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ ne radi kako treba

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkulira kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Tada su funkcije tog dijela tijela najbolje i ako postoji neki problem, simptomi će u tom periodu biti najizraženiji.

Liječnik kineske medicine pacijenta će najprije pitati u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u tijelu. Po tome će znati u kojem dijelu tijela je problem, odnosno energija cirkulira otežano ili gdje je previše energije, što, također, nije dobro, piše pathways4health.org.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, primjerice umor, bolovi i ostalo. Također, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem se ima najviše energije i kad se budi tijekom noći, i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela.

Vrijeme maksimalne funkcije (12 sati nakon toga funkcija je najmanja):

5 do 7 sati - debelo crijevo
7 do 9 sati - želudac
11 do 13 sati - srce
13 do 15 sati - tanko crijevo
15 do 17 sati - mokraćni mjehur
17 do 19 sati - bubrezi
19 do 21 sat - srčani omotač
21 do 23 sata- trostruki grijač (termoregulacija)
23 do 1 sat - žučni mjehur
1 do 3 sata - jetra
3 do 5 sati - pluća

Kada jedan organ je na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižoj energetskoj razini. Na primjer, između jedan i tri sata jetra dostigne svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižoj razini energije.  Zato, ako jedemo kasno u noći, hrana se ne apsorbira dobro u tankom crijevu.

Znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vrijeme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.