Klementina (Citrus reticulata) je hibrid narandže i mandarine, no za razliku od njih lako se guli. Raste na području Mediterana, južne Afrike i sjeverne Amerike, a u trgovinama i tržnicama je dostupna tokom zime.
Sočno i slatko meso klementine je siromašno kalorijama budući da 100 g osigurava tek 47 kcal. Izvanredan su izvor vitamina C, pa će jedna prosječno velika klementina zadovoljiti gotovo polovicu dnevnih potreba na ovom imunostimulirajućem vitaminu.
Druge vitamine i minerale sadrži u manjim količinama, ipak valja izdvojiti sadržaj kalija i folata. Dodatno, klementine su bogate prehrambenim vlaknima neophodnim za pravilno funkcioniranje probavnog sistema. U klementinama također nalazimo kolin koji pridonosi normalnoj funkciji jetre.
Playvolume00:00/01:49Audi Q8 Sportback e-tron - Exterior design Animation_enTruvidfullScreen
Pri kupovini klementina valja odabirati one ujednačene boje, sjajne kore bez oštećenja. Klementine također trebaju biti mekane na dodir. Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi izdržat će dva do tri dana, dok u frižideru mogu potrajati i znatno dulje.
(Čuvajzdravlje.ba)