mjesec ženskog zdravlja

Koja prehrana se savjetuje kod osoba koje se bore s karcinomom dojke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koja prehrana se savjetuje kod osoba koje se bore s karcinomom dojke
FOTO: Ilustracija

Savjetuje se izbjegavati namirnice koje nam štete, a povećati unos ribe, voća i povrća te cjelovitih žitarica

Karcinom dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena. Prehrambeni faktori za koje je dokumentovano da imaju ulogu u etiologiji karcinoma dojke uključuju pretilost i konzumaciju alkohola. Ostali prehrambeni faktori koji se vežu uz povećan rizik razvoja karcinoma dojke uključuju prekomjeran unos masnoća te smanjen unos voća i povrća, prehrambenih vlakana, fitoestrogena i maslinova ulja.

Naime, studije provedene tijekom proteklih pedeset godina pokazale su kako je incidencija raka dojke znatno niža kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijet, prenosi jutarnji.hr

Nažalost, zbog promjena u načinu prehrane Mediteranaca statistike su ponešto promijenjene tokom protekle dvije decenije. Međutim, čini se da mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar dio zasluga može se pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.

Evo smjernica za prehranu kod karcinoma dojke i za njegovu prevenciju:

● Konzumirajte ekstra djevičansko maslinovo ulje svakodnevno

● U prehranu uključite sjemenke, orašaste plodove i ulja sjemenki (laneno, bučino, konopljino ulje)

● Uz onkološku terapiju lijekovima uzimajte preporučene doze vitamina D i po potrebi kalcija radi očuvanja koštane mase

● Neka vaša prehrana obiluje mahunarkama - slanutkom, mahunama, graškom, grahom, sojom

● Svakodnevno jedite pet ili više serviranja voća i povrća

● Punomasne mliječne proizvode ograničite i zamijenite napicima od zobi, riže, soje, pira i badema

● Izbjegavajte prženu hranu i hranu bogatu zasićenim i trans-nezasićenim mastima

● Često jedite ribu i ograničite unos crvenog mesa

● Izbjegavajte alkohol i cigarete