Zdravlje

Koliko je važan vitamin K i u kojim namirnicama ga ima najviše

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koliko je važan vitamin K i u kojim namirnicama ga ima najviše

Za ulogu mnogih vitamina poput A,B, E, D većina ljudi zna, ali je mnogima manje poznata važnost vitamin K za naš organizam.

On je, međutim, najveći prirodni koagulent, odnosno on ima veliku ulogu u zgrušavanju krvi.

Ovaj vitamin zajedno sa vitaminima A, D i E vari se samo u žuči, jer spada u takozvane vitamine koji se rastvaraju samo u mastima.

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D. Ukoliko u organizmu nemate dovoljno nekog od ova dva vitamina ni jedan od njih neće biti imati potpunu funkciju.

Neka istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdjelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima.

Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, a oni zavise od izvora hrane u kojima se nalaze. Na primjer vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću, dok K2 sadrže namirnice životinjskog porijekla.

Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Za razliku od ova dva tipa kojih ima u namirnicama koje unosimo vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem.

Nedotatak vitamina K signalizira krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zacijeljuju, kao i jaka krvarenja tokom mjesečnog ciklusa kod žena.

Dnevne potrebe našeg organizma za ovim vitaminom su za žene 90, a za muškarce 120 mikrograma.

Povrće koje sadrži vitamin K

Najviše vitamina K ima u kelju. Jedna šoljica kuvanog kelja sadrži čak 531 mikrogram ovog vitamina. Ima ga i u spanaću, ali drugom zelenom povrću, poput blitve, zelja, ali i brokolija.

Voće koje sadrži najviše vitamina K

Ovog vitamina ima i u voću. Najviše ga ima u jabukama, borovnicama, bananama i grožđu, prenosi Telegraf.

(Cuvajzdravlje.ba)