Evo šta trebate znati

Krv u urinu: Ključni simptom raka mokraćnog mjehura koji ne smijete ignorisati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Krv u urinu: Ključni simptom raka mokraćnog mjehura koji ne smijete ignorisati
Foto: Ilustracija

Studije su pokazale da žene s rakom mokraćnog mjehura često posjećuju foktora nekoliko puta prije nego što im je postavljena ispravna dijagnoza i upućene specijalistu. Ovo kašnjenje u dijagnosticiranju bolesti može biti rezultat toga što krv u urinu, koja je najčešći simptom raka mokraćnog mjehura, često pogrešno interpretiraju kao znak druge manje ozbiljne bolesti.

Krv u urinu, poznata i kao hematurija, može se protumačiti kao posljedica uobičajenih infekcija mokraćnog sustava, simptoma menopauze ili ginekoloških problema. Međutim, ovaj simptom je u stvari čest kod raka mokraćnog mjehura i može se javiti bez bolova ili drugih očitih simptoma. Dr. Alison Birtle ističe da se rak mokraćnog mjehura može razviti kod žena svih dobnih skupina, uključujući i mlade žene u dvadesetim i tridesetim godinama.

Simptomi raka mokraćnog mjehura

Rak mokraćnog mjehura obično se razvija u sluznici mjehura, a u nekim slučajevima tumor može produžiti i u mišić mokraćnog mjehura. Osim krvi u urinu, drugi simptomi mogu uključivati:

  • Češće mokrenje
  • Iznenadni nagon za mokrenjem
  • Osjećaj peckanja pri mokrenju

Rizici i prevencija

Rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura može se povećati s godinama, uz izloženost faktorima poput pušenja i genetskih predispozicija. Prema podacima Cancer Research UK, gotovo 49% slučajeva raka mokraćnog mjehura može se spriječiti ako se primijete i liječe rizični faktori.

Ako primijetite krv u urinu, važno je odmah posjetiti doktora. Iako krv u urinu ne mora nužno ukazivati na rak mokraćnog mjehura, može biti simptom drugih stanja poput cistitisa, infekcija bubrega, bubrežnih kamenaca, negonokoknog uretritisa, ili kod muškaraca, povećane prostate. Doktoe može preporučiti testiranje urina kako bi se isključile ili potvrdile moguće dijagnoze.