Zdravlje

Lijek za sve 'boljke' star 5.000 godina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Lijek za sve 'boljke' star 5.000 godina

Ako se redovno koristi, bijeli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tijela, spriječi srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još mnogo toga.

Bijeli luk je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu, koja se uzgaja već više od 5.000 godina.

Vjerovatno su vam već poznata moćna dezinfekciona, antibakterijska i antifungicidna djelovanja bijelog luka, koja se lako mogu uporediti sa najboljim antibioticima, naročito kada ga pojedete na prazan želudac – tada je efekat najjači.

Bijeli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i efikasniji od njih.

Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).

Ljudi odavno poznaju snagu bijelog luka i koriste je prije nego sredstva koja plasira farmaceutska industrija, što je svakako i zdravije. Mnogi stručnjaci će se složiti da je upravo bijeli luk najmoćniji antioksidans.

A da li ste znali za kombinaciju bijelog luka i meda?

Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, ljekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija djeluje neobično, ona je vrlo djelotvorna i organizmu će donijeti zaštitu i dodatnu energiju, piše Novi.ba.

Recept za med od bijelog luka

Sastojci:

3-4 glavice bijelog luka,

čaša prirodnog meda

Priprema:

Razdvojite glavice bijelog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima bijelog luka, pa lagano prelijte medom.

Kašikom pomijerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki dio bijelog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana.

Med od bijelog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj neobičan ukus će vam se vjerovatno dopasti, prenosi Krstarica.

(Cuvajzdravlje.ba)