Iako su ljekovita svojstva đumbira poznata preko 5.000 godina, na našim prostorima upotrebljava se relativno kratko. Najčešće se koristi kao svjež korjen ili kao samljeveni prah. Zbog svog ljutog ukusa, čest je dodatak jelima, za ljubitelje začinjene hrane.
Đumbir je veoma ljekovit i liječi mnoge bolesti, kao što su zapaljenje jetre i bubrega, grčevi u stomaku, kao obloga za reumatizam, artritis, bolove u leđima, ukočenost vrata, zubobolju, mišićnu napetost, bronhitis i astmu. Osim toga, pozitivno djeluje na metabolizam, ubrzava cirkulaciju, uklanja toksine i regeneriše tkiva. Pranje nogu u đumbirovoj vodi, svake večeri, dobro utiče na san. Kupanje u đumbirovoj vodi, 2-3 kašike đumbira u prahu, opušta cijeli organizam i pomaže osobađanje od stresa.
Evo kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće:
Stavite u saksiju jedan „prst“ đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zalivajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplotu. Savjetujete se da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabereti mjesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte. Treba da se brinite i oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku. Ukoliko se brinete o svojoj biljci zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.
Napitak za ubrzavanje metabolizma
Korjen đumbira, od 10-20 grama, ili kašičicu đumbira u prahu treba preliti sa 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. U zavisnosti od ukusa, dodati kašičicu meda i sok limuna. Ovaj napitak neutrališe toksine i pomaže varenje, a može se konzumirati svakodnevno. Preporučljivo je pola napitka popiti ujutro na prazan stomak, pola sata prije jela, a drugi dio u toku dana između obroka.
Čaj od đumbira
Manji komad svježeg đumbira isjeći na komadiće i preliti sa 2,5 dl vode. Prokuhati, a zatim procjediti. Ovaj čaj treba piti vruć jer vraća osjećaj toplote, a posebno je preporučljiv u slučaju povišene temperature. U slučaju migrene, čaj praviti od đumbira u prahu, jedne kašičice, dodati sok od pola limuna i piti dok je mlak.
Za čišćenje jetre
Korjen đumbira srednje veličine oprati i izrendati, sa kožicom, a poslije zaliti sa 200 ml rakije. Zatvoriti u posudu od tamnog stakla ili porculana i ostaviti na tamnom i toplom mjestu 10 do 14 dana. Tinkturu treba uzimati na prazan stomak 10-15 minuta prije jela, razrijeđenu destilovanom ili hladnom prokuvanom vodom, u odnosu 1:1. Ova se tinktura koristi za dugoročno čišćenje jetre, a terapiju treba početi sa 10 kapi. Svaki dan povećati za još dvije kapi, a nakon 15 dana, kada dođete do 40 kapi, još 15 dana piti tinkturu u ovoj dozi. Nakon toga smanjivati količinu u suprotnom smjeru, tačnije, smanjivati za 2 kapi dnevno, sve dok terapija ne dođe ponovo na 10 kapi. Tada napraviti dvije nedjelje pauze pa ponoviti, prenose NN.