Zdravlje

Ljekovitost nevena je ključna za zdravlje organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ljekovitost nevena je ključna za zdravlje organizma

Ruski ljekar Nikolaj Lazarov uveo je pojam adaptogene biljke 1949. godine i njima označio najdjelotvornija ljekovita svojstva koje priroda nudi organizmu.

Neven je jedna od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji, narodnim običajima i magiji naroda širom svijeta.

Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi zahvaljujući kojima neven ima narandžaste cvjetove, malo etarskog ulja neprijatnog mirisa, i nekoliko organskih kiselina.

Izuzetno vrijedni karotenoidi u cvjetovima su veoma važni za zdravo funkcionisanje organizma, a naročito služe kao zaštita od raka. Osim toga, važni su za zdravlje očiju. Treba reći i da se lutein upotrebljava za proizvodnju lijekova za oči.

Adaptogena biljka

Adaptogene biljke su netoksične biljke čija svojstva korisno utiču na zdravlje ljudi, smanjenje stresa na mentalnom i fizičkom planu uz pomoć adaptogena koji pomažu organizmu da se prilagodi stresnom okruženju. Ove netoksične biljke direktno djeluju i na strane, maligne ćelije u ljudskom organizmu i pokušavaju da ih unište svojim djelovanjem.

Alkoholna ljekovita tinktura

Za pripremu ove ljekovite tinkture potrebno je pripremiti svježe cvjetove nevena, u srazmjeri 1 prema 10 u odnosu na količinu alkohola potrebnim za tinkturu.

Pomiješati ove sastojke u zatvorenoj boci i ostaviti je da stoji na mračnom i hladnom mjestu punih 14 dana. Nakon toga, tinkturu filtrirati i konzumirati u maksimalnim dozama po jednu čajnu kašičicu tinkture po tri puta dnevno.

Terapija se koristi punih 30 dana, nakon čega slijedi pauza od sedam dana pa se tretman liječenja ponavlja.

Tinktura na vodi

Da biste pripremili ljekoviti napitak na vodi, potrebno vam je 10 grama svježeg nevena i 200 mililitara kipuće vode. Ostaviti napitak da ključa, pa da se prohladi pola sata i popiti 100 grama tri puta dnevno. Ova infuzija se takođe koristi za obloge na području lokalizacije tumora. Ovaj lijek nije preporučljiv za pacijente koji imaju problema sa hipertenzijom i individualnom netolerancijom na ovu biljku.

(Cuvajzdravlje.ba)