Zdravlje

Majčino mlijeko je dobro u borbi protiv bakterija koje dovode do infekcija kod dojenčadi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Majčino mlijeko je dobro u borbi protiv bakterija koje dovode do infekcija kod dojenčadi

Istraživači kažu da su identificirali spoj u majčinom mlijeku koji je dobar u borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati nastanak infekcija kod dojenčadi, piše Health24.

Spoj se naziva glicerol monolaurat (GML), a količina GML-a u majčinom mlijeku je više od 200 puta veća nego u kravljem. Zabrinjavajuće je da mlijeko u prahu nema GML-a, što je pokazalo novo istraživanje. Uporedo s borbom protiv štetnih bakterija, GML potiče i rast broja korisnih bakterija.

"Naša otkrića pokazuju da su visoki nivoi GML-a jedinstveni za majčino mlijeko i da snažno inhibiraju rast patogenih bakterija", rekao je autor studije Donald Leung.

Studija je pokazala da majčino mlijeko kod ljudi inhibira rast štetnih bakterija Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis i Clostridium perfringens, ali da kravlje mlijeko nema tu vrstu utjecaja na navedene bakterije.

U isto vrijeme, majčino mlijeko nije spriječilo rast broja korisnih bakterija Enterococcus faecilis, a dojenčad su također imala visok nivo korisnih bifidobakterija, laktobacila i enterokoka, navode istraživači.

Oni su pojasnili da kada su uklonili GML iz majčinog mlijeka, ono više nije efikasno štitlo bebu od Staphylococcus aureusa.

"I dok antibiotici mogu biti korisni u borbi protiv bakterijskih infekcija kod novorođenčadi, oni, s druge strane, ubijaju korisne bakterije zajedno s onim patogenim. GML je puno selektivniji, bori se samo protiv patogenih bakterija, dok omogućava korisnim sojevima da napreduju. Smatramo da GML obećava kao potencijalni dodatak kravljem mlijeku i mlijeku u prahu", rekao je mikrobiolog Patrick Schlievert.

Studija je također otkrila da GML inhibira upalu u epitelnim ćelijama, koja može oštetiti epitelne ćelije i doprinijeti povećanom riziku od bakterijskih i virusnih infekcija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

(Cuvajzdravlje.ba)