Zdravlje

Martinović: Broj pacijenata od malignog melanoma raste, nužna sustavna prevencija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Martinović: Broj pacijenata od malignog melanoma raste, nužna sustavna prevencija

Broj pacijenata od malignog melanoma u FBiH sve više raste zbog čega je nužna sustavna prevencija i doprinos svih institucija - izjavila je za Fenu direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (FZZOIR) dr. Vlatka Martinović.

Kazala je da je Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova za liječenje metastatskog melanoma izdala saglasnosti za liječenje 52 pacijenta, a trenutno je potrebno osigurati terapiju za 48 pacijenata.

- FZZOIR je u ovoj godini obezbijedio duplo više sredstava za liječenje u odnosu na prošlu godinu, kako bismo maksimalno pokrili sve zahtjeve pacijanata, eliminisali liste čekanja i osigurali pravovremenu terapiju. Za period od 15 mjeseci, za potrebe liječenja navedenog broja pacijenata, Zavod je nabavio lijekova za liječenje metastatskog melanoma u iznosu od 5,107,284.40 KM, a i taj iznos bi bio znatno viši da nije bilo određenih financijskih pogodnosti od pojedinih proizvođača lijekova - kazala je Martinović.

Inače, dodala je da bi za jednogodišnju nabavku lijekova za metastatski melanom, prema trenutnim ugovornim cijenama, za postojeći broj pacijenata trebalo osigurati oko 7,5 miliona KM, "što je i tri puta više od prvobitnih zahtjeva".

- Očigledno je da broj oboljelih od metastatskog melanoma raste u FBiH, ali bismo ovaj problem mnogo bolje rješavali kada bi se provodila sustavna prevencija. Pozivamo na suradnju sve druge institucije i ustanove, te očekujemo da i oni u okviru nadležnosti daju vlastiti doprinos unapređenju Programa zdravstvene zaštite koji se finansira sredstvima Fonda solidarnosti - ističe Martinović.

Martinović je dodala da Zavod ostaje posvećen stalnom unapređenju svoga rada i čini sve da na najracionalniji i najefikasniji način osigura što veći broj kvalitenih zdravstvenih usluga, pa tako i program liječenja oboljelih od metastatskog melanoma.

Čuvajzdravlje.ba / FENA