Zdravlje

Matičnjak: Kod kojih tegoba može pomoći i po čemu se razlikuje od – mente?

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Matičnjak je biljka iz roda mente. Raste najviše u Europi, Aziji i Iranu i to na pjeskovitim ili vlažnim mjestima, na različitim nadmorskim visinama, od razine mora do planina, a cvjeta između juna i augusta.

Jednom zasađen, matičnjak se lako širi, a njegova primjena dobra je za zdravlje. Blagog je okusa koji podsjeća na spoj mente i limuna.

Kako se koristi matičnjak?

Matičnjak se najčešće koristi u obliku čaja, pri čemu se koriste njezini suhi listovi koje je potrebno preliti prokuhalom vodom i potom ostaviti poklopljeno, uz povremeno miješanje, oko 10 minuta.

Osim toga, može se koristiti u obliku suplemenata, u kapsulama, tabletama i prahu ili kao eterično ulje, a može se pronaći i u kremama ili losionima. Za sve ove proizvode koriste se listovi matičnjaka. Matičnjak se jednako tako može koristiti i kao začin za hranu, recimo za marinadu piletine i ribe ili u salatama i umacima.

Za što je sve dobar matičnjak?

U kojem god obliku se koristi, matičnjak je dobar za mnoge stvari. Sadrži hemikalije koje imaju smirujući efekt i može smanjiti upale i spriječiti razvoj virusa. Matičnjak tako ima iduća svojstva:

  • smiruje
  • smanjuje stres
  • dobar je u borbi s nesanicom
  • ima protuupalno djelovanje
  • ublažava bolove u trbuhu
  • smanjuje mučninu
  • smanjuje probavne probleme i nadutost
  • smanjuje menstrualne grčeve
  • smanjuje glavobolju
  • smanjuje bol i upalu nakon ozljede

Matičnjak je osim toga i odličan antioksidans, pogotovo kada se koristi u obliku eteričnog ulja.

Kako razlikovati matičnjak od mente?

Iako su izgledom vrlo slične, ove dvije biljke se ipak razliku po nekoliko stvari. Prije svega, matičnjak ima nešto svjetlije listove, dok su listovi mente izrazito zeleni. Listovi matičnjaka su nešto veći i širi te nalikuju obliku srca, dok su listovi mente duguljasti. Najznačajnija razlika je u mirisu biljke. Dok će menta imati prepoznatljiv miris peperminta, matičnjak ima limunasti miris.

Postoje li nuspojave korištenja matičnjaka?

Iako ima brojne prednosti, matičnjak ima i neke nuspojave. Tako na primjer može doći do pojave glavobolje, nadutosti, mučnine i povraćanja, vrtoglavice, povišene temperature, osipa na koži i bolnog mokrenja. Jednako tako, melisa može usporiti zgrušavanje krvi.

Važno je ne pretjerivati s količinama matičnjaka, posebno kada se uzima u obliku suplementa, jer što se veća doza melise uzima, to su i veće šanse za pojavom nuspojava. Matičnjak se ne smije uzimati dulji vremenski period, već je potrebno između uzimanja napraviti pauzu, odnosno nakon najviše tri tjedna konzumacije je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana. Također, ne smije se koristiti kod nekih stanja i bolesti te s konzumacijom trebaju pripaziti trudnice i dojilje, a ne bi je smjela koristiti mala djeca.

Dakle, matičnjak je biljka koja ima brojne prednosti za organizam. Može se koristiti u obliku suplemenata, eteričnog ulja, krema ili čaja. Važno je napraviti pauzu kod konzumacije te je prestati uzimati, ako se pojave nuspojave.

(Cuvajzdravlje.ba)