Evo šta znači

Mikrobiom oka: Novi front u istraživanju očnih bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mikrobiom oka: Novi front u istraživanju očnih bolesti
Foto: Ilustracija

Iako je koncept mikrobioma dobro poznat u smislu različitih mikrobnih zajednica unutar probavnog trakta, manje je poznato o mikrobiomima prisutnim u drugim dijelovima tijela poput kože, usta, nosa, ušiju i očiju.

Nedavna naučna pažnja usmjerena je prema istraživanju mikrobioma oka i potencijalnim posljedicama na bolesti povezane s očima, posebno sindromom suhog oka, koji je rasprostranjen među globalnom populacijom.

Što je mikrobiom oka?

Mikrobiom oka obuhvata skup bakterija i mikroorganizama prisutnih na očnoj spojnici i rožnici. Nedavna istraživanja pokazuju da disbioza ili neravnoteža u crijevnom mikrobiomu može biti povezana sa širenjem patogenih mikroba u druge dijelove tijela, uključujući i oči, što naglašava paralele između crijevnog i očnog mikrobioma.

Osim sindroma suhog oka, naučnici proučavaju uticaj mikrobioma oka na različite očne bolesti poput makularne degeneracije povezane sa starenjem, glaukoma, dijabetičke retinopatije i katarakte. U jednoj studiji, vođenoj naučnicima sa Stephen F. Austin State University, analizirani su uzorci očiju ispitanika s i bez sindroma suhog oka pomoću tehnika sekvenciranja. Rezultati su pokazali razlike u mikrobnoj dominaciji, pri čemu je Acinetobacter bio dominantan u mikrobiomima osoba s sindromom suhog oka.

Razumijevanje ovih mikrobnih varijacija moglo bi potencijalno unaprijediti dijagnostičke i terapijske strategije ne samo za sindrom suhog oka, već i za druge očne bolesti.

Stručnjaci ovo istraživanje smatraju obećavajućim smjerom za rješavanje složenosti sindroma suhog oka i predviđaju daljnja istraživanja modificiranja mikrobioma oka, kako bi se ublažili simptomi i poboljšali ishodi za pogođene osobe.