Zdravlje

Mirisne svijeće i osvježivači mogu biti opasni po zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mirisne svijeće i osvježivači mogu biti opasni po zdravlje
Novije studije su pokazale kako mirisne svijeće i osvježivači vazduha mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

Ovo se ne odnosi samo na mirisne svijeće sa dodatkom aromatičnih ulja, nego i na različite osvježivače vazduha (pogotovo one koji se uključuju u struju), i mirisne štapiće.

Brojna istraživanja su pokazala kako zapaljene mirisne svijeće ispuštaju hemikalije poput formaldehida i parafina, a dugoročno izlaganje ovim hemikalijama povećava rizik od razvijanja brojnih respiratornih problema kod djece i odraslih, pa čak i raka pluća.

Istraživači iz Centra za radijaciju, hemikalije i opasnosti okoline organizacije "Public Health England" u istraživanjima su došli do zaključka kako određeni osvježivači vazduha sadrže određene količine formaldehida koji može dovesti do razvoja raka nosa i grla.

Istraživači su otkrili kako produženo, dugotrajno korištenje ovih mirisa može dovesti do razvoja tumora, oštećenja pluća, astme i poremećaja hormonskog balansa. Organizacija "Women's Voices for the Earth" pak smatra kako ovi proizvodi utiču na hormonalni razvoj beba. I ne samo to, hemikalije iz ovih preparata mogu transformisati DNK strukturu, a neki od njih mogu biti štetniji čak i od duhanskog dima, tvrde brojne studije.

U jednoj studiji koja je 2013. godine objavljena u publikaciji " International Journal of Public Health", istraživači su otkrili kako su trudne žene koje su koristile osvježivače vazduha najčešće rađale bebe koja su patila od otežanog disanja i infekcija pluća.