Bolest poljubaca

Mononukleoza: Uzrok, simptomi i važnost prevencije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mononukleoza: Uzrok, simptomi i važnost prevencije
Foto: Ilustracija

Zamislite ovu situaciju: Osjećate se umorno, vaša grlo je bolno, a energija je na niskim granama. Da, možda ste samo umorni od napornog tjedna, ali što ako su ti simptomi znak nečega više? Šta ako je to "bolest poljupca"?

Mononukleoza je uzrokovana Epstein-Barr virusom (EBV), a prenosi se kapljičnim putem, uključujući i poljupce. Osim poljupcima, virus se može prenijeti i dijeljenjem posuđa, peškira ili drugih predmeta s osobom zaraženom EBV-om.

Simptomi

Simptomi mononukleoze mogu varirati od blagih do teških. Tipični znakovi uključuju umor, bolno grlo, oticanje limfnih čvorova na vratu i povećanje slezene. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko sedmica ili čak mjeseci.

Trajanje

Za većinu ljudi, simptomi mononukleoze traju oko 2 do 4 sedmice. Međutim, umor može trajati i duže, čak i nakon što se ostali simptomi povuku. Kod nekih ljudi, posebno adolescenata i mladih odraslih, umor može potrajati i nekoliko mjeseci.

Liječenje

Nažalost, nema specifičnog lijeka za mononukleozu. Liječenje se uglavnom fokusira na olakšavanje simptoma. To može uključivati odmor, hidrataciju, uzimanje lijekova protiv bolova i groznice te izbjegavanje napornih aktivnosti dok se oporavljate. Važno je posavjetovati se sa doktorom ako primijetite simptome mononukleoze kako biste dobili odgovarajuće savjete i pratili svoje zdravlje.

Prevencija

Najbolji način da se zaštitite od mononukleoze je izbjegavanje dijeljenja flaša, čaša, pribora za jelo i drugih predmeta s osobama koje su zaražene virusom EBV-a. Također, važno je izbjegavati poljupce ili druge bliske kontakte s osobama koje imaju simptome bolesti. Redovno pranje ruku također može pomoći u sprječavanju širenja virusa.