Evo i kako

Muči vas nesanica? Uz pomoć ovih trikova brzo utonite u san

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Muči vas nesanica? Uz pomoć ovih trikova brzo utonite u san
Foto: Ilustracija

Veče je važno potpuno se opustiti kako biste brzo zaspali. Postoje efikasni trikovi koji vam mogu pomoći da pobijedite nesanicu.

u su razni trikovi i napici koji vam mogu pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Sok od višnje

Istraživanja sa Univerziteta Pensilvanija i Ročester potvrđuju da čaša soka od višnje prije spavanja može ubrzati proces usnivanja. Višnje prirodno podstiču proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna, što je rezultiralo dužim i bržim periodom spavanja kod učesnika istraživanja koji su imali problema sa nesanicom.

Duboko disanje

Praktikovanje dubokog disanja prije spavanja može biti efikasan način da se opustite. Udahnite duboko kroz nos, zadržite dah pet sekundi, a zatim polako izdahnite. Ponovite ovu vježbu deset puta kako biste snizili puls, opustili mišiće tijela i smanjili napetost, što olakšava brže utonuće u san.

Spavanje na strani

Pozicija u kojoj spavate može značajno uticati na kvalitet sna. Japanski stručnjaci preporučuju spavanje na boku kako bi se smanjili problemi sa hrkanjem, disanjem i buđenjem tokom noći. Holistička medicina dodatno sugeriše da je najbolje spavati na lijevoj strani, jer to omogućava tijelu bolje filtriranje toksina.

Maska za spavanje

Ako imate problema sa zaspivanjem ili se često budite rano ujutro, nošenje maske za spavanje može vam pomoći da ostvarite dublji i kontinuiraniji san. Potpuno blokiranje svjetlosti iz prostorije omogućava tijelu da prirodno poveća proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše vaš ciklus spavanja.