Zdravlje

Na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa širom ZDK mjerenje šećera u krvi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa širom ZDK mjerenje šećera u krvi
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u suradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) organizator je manifestacija i promotivnih aktivnosti, koje će biti upriličene danas - na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

U jedanaest općina i gradova ZDK bit će održane promotivne aktivnosti 'besplatno mjerenje šećera u krvi'.

Centralni skup ove godine bit će održan u Varešu, a mjerenje nivoa šećera u krvi i u Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.

Početku akcije prisustvovat će predstavnici Vlade ZDK, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, Instituta za zdravlje i Saveza dijabetičara u ZDK.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., ali i 2019. godinu je "Obitelj i dijabetes".

- Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele obitelji u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Predviđa se da će u svijetu biti 313 miliona dijabetičara do 2040. godine - saopćio je INZ i Savez udruženja dijabetičara ZDK.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, desetu godinu zaredom po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

Čuvajzdravlje.ba / FENA