Zdravlje

Nacionalna uzbuna u Engleskoj zbog epidemije "super-gonoreje"

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nacionalna uzbuna u Engleskoj zbog epidemije "super-gonoreje"

Sjeverom Engleske se širi soj gonoreje izrazito otporan na postojeće lijekove, centar epidemije je u Leedsu, javlja BBC, a prenosi Index.hr.

Oboljelima ne pomaže jedan od ključnih lijekova za infekciju koja se širi spolnim putem, a dosad je potvrđeno 12 slučajeva u Leedsu i još četiri u drugim gradovima. Vlasti vjeruju da je broj oboljelih značajno veći.

Peter Greenhouse, savjetnik za seksualno zdravlje iz Bristola, kaže da je nova bakterija otporna na lijek azithromycin i drugi antibiotik s kojima se uobičajeno liječi.

"Ova epidemija izrazito otporna na azithromycin je prva koja je izazvala nacionalnu uzbunu. Ne zvuči kao da je riječ o velikom broju ljudi, ali implikacija je da tamo postoji ovaj soj koji treba istrijebiti što je brže moguće".

"Ako ovo postane dominantna vrsta u UK, mi smo u velikoj nevolji, zbog toga moramo biti temeljito sigurni da se poprate i izliječe kontakti svakog oboljelog".

Britanska udruga za seksualno zdravlje i HIV kaže da su svi slučajevi zabilježeni kod heteroseksualnih osoba od kojih su pojedine imale partnere diljem Engleske.

"Mi možemo potvrditi da je istraga u tijeku," rekao je liječnik Mike Gent iz Javnog zdravstva Engleske. "Oboljeli se liječe alternativnim antibioticima, ali otpornost na prvu liniju lijekova ostaje briga. Bakterija koja izaziva gonoreju je poznata po mutacijama i razvijanju otpora, zbog čega ne možemo biti spokojni".

Epidemija u Leedsu dodaje rastućoj zabrinutosti da gonoreja postaje neizlječiva, navodi BBC.