Zdravlje

Namirnice bogate vitaminom za kojim tijelo sada vapi, a nije vitamin D

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice bogate vitaminom za kojim tijelo sada vapi, a nije vitamin D

Vitamin E je ključna hranljiva supstanca, jer pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja, jača imunitet i spriječava zgrušnjavanje krvi. Jedan je od esencijalnih vitamina koji su potrebni organizmu da bi normalno funkcionisao.

Rastvorljiv je u mastima, što znači da zahtjeva da se masti iz ishrane pravilno apsorbuju. Vitamin E se uglavnom skladišti u jetri, prije nego što krene u krvotok za "upotrebu".

Nedostatak ovog vitamina se manifestuje kroz probleme s refleksima i kretanjem, kao i kroz lošu koordinacijuju i slabost u mišićima. Uglavnom se javlja kao posledica nekog hroničnog stanja, a dešava se i da prijevremeno rođena djeca imaju nizak nivo ovog vitamina koji dovodi do anemije.

Stoga, potrebno je tijelo napuniti vitaminom E, a mi vam donosimo namirnice koje su bogate ovim nutrijentom.

Masline

Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja.

Bilo da su sviježe ili konzervirane u ulju, masline obezbjeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 procenata preporučenog unosa.

Semenke

Ovdje prije svega mislimo na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Semenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba. Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadoknadiće cijelodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.

Orašasti plodovi

Među vodećim izvorima vitamina E su bademi. Samo šaka badema može zadovoljiti gotovo 30% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Možete ih kombinovati na različite načine, kao dodatak ovsenim kašama, sastojak kolača, ili kao zdravu grickalicu. Lješnici su takođe izuzetno bogat izvor vitamina E.

Biljna ulja

Pšenične klice sadrže impresivnu količinu vitamina E. Ulje pšeničnih klica je idealno za prelive salata ili dodavanje u smutije. Suncokretovo i maslinovo ulje takođe su odlični izvori, te se mogu koristiti u svakodnevnoj kulinariji.

Avokado

Iako voće generalno nije glavni izvor vitamina E, avokado se izdvaja kao izuzetak. Osim što je ukusan i kremast, avokado je bogat vitaminom E i može da se koristi u raznim jelima.

Riba i morski plodovi

Losos i skuša su odlični izvori vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, što ih čini idealnim za zdravu ishranu.

Kupus

Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrijednostima gvožđa, kalcijuma i proteina. Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste unijeli čak 60 procenata vitamina E od potrebne dnevne količine.