Neke namirnice mogu da učine da se osjećamo usporeno, dok druge mogu da daju dodatnu snagu.
Takođe je važno napomenuti da pored hrane postoji mnogo faktora koji utiču na nivoe naše energije, a to su san, vježbanje, čak i koliko često jedemo.
"Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije", navode stručnjaci za ishranu.
Sočivo
Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Bogata je vlaknima i ugljenim hidratima koji će vas održati sitim i dati dugotrajnu energiju.
Zeleno povrće
Rukola, brokoli i blitva imaju niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa manjim rizikom od kardiovaskularnog zdravlja i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima. Ova hrana promoviše proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama.
Grčki jogurt
Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B. Vitamin B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.
Cvekla
Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima.
(Čuvajzdravlje.ba)