Zdravlje

Namirnice koje pomažu da izbacite nikotin iz tijela

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje pomažu da izbacite nikotin iz tijela

Očuvanje zdravlja organizma kod osoba koje konzumiraju cigarete posebno je važno.

Svi smo svjesni negativnog uticaja koji cigarete i nikotin imaju na naš organizam, pa ipak ne možemo odoljeti da ne zapalimo cigaretu uz svakodnevne navike. Iako je malo poznato, ali pušenjem se izbacuje mnoštvo vitamina, pa je prioritet svakog pušača da svakodnevno kroz prirodne sastojke, hranu i piće, unosi i do tri puta više vitamina od čovjeka koji ne konzumira cigarete.

Naravno, niko pušačima ne može uskratiti tu strast, ali postoje načini da svoje tijelo neprestano čistite od nakupljenog nikotina. Ovo je posebno važno za ljude koji su prestali s konzumiranjem ciagreta. A uz pomoć pet savršenih namirnica očistite tijelo od nikotina.

Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u upravo u špinatu.

Osim toga, špinat sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom tijelu.

Brokula kao univerzalni čistač organizma

Ispitivanjima je utvrđeno da pored antioksidantskog djelovanja brokula ima veliku ulogu i kao čistači organizma od štetnih materija nastalih usljed loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja. Na osnovu navedenih podataka, može se vidjeti da brokula nije prolazna moda, već da je to veoma korisna namirnica i dobar prirodan lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti i tegoba. Zbog toga brokulu treba često koristiti u ishrani.

Brokula, karfiol i kupus

Povrće iz porodice kupusa posebno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali izuzetno korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, oni sadrže i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove zdrave sastojke.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata moći ćete da isperete nikotin iz tijela.

Mrkva

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ukoliko želite da se riješiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je izrendajte u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od narandže hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

(Cuvajzdravlje.ba)