Ovaj moćan napitak možete napraviti i u boci s vodom, ponjeti ga sa sobom na posao, i piti ga tokom dana. Biće ukusan i ako istovremeno dodate dva začina – dobra kombinacija je limunov sok i cimet, karanfilić i listići nane, sok limete i svježi krastavci, a sami isprobajte i druge kombinacije.
1. Svježe iscjeđen limunov sok ili sok limete
Limun i limeta su odlični izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Takođe, dobri su pročišćivači organizma jer podstiču probavu. Iscjedite pola limuna ili limete u bocu vode.
2. Svježi listovi nane
Biljku nane možete i sami uzgajati u vrtu, na balkonu, a održavaće se i ako je držite unutra, samo je stavite pokraj prozora kako bi dobila dovoljno svjetla. Nana aktivira pljuvačne žljezde i enzime za varenje, koji pomažu tijelu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučanih tegoba.
3. Karanfilić
Osim što pomaže kod problema sa sistemom za varenje, uspješno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cijelih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu, karanfilić možete pojesti, samo pazite, jer je veoma ljutog ukusa.
4. Korjen đumbira
Đumbir se već vijekovima koristi kao lijek kod loše probave, grčeva, mučnine i plikova. Uz to pospješuje cirkulaciju te djeluje protiv upala i protiv virusa. Đumbir veličine palca narežite na male kockice i dodajte vodi. Kao i kod karanfilića, kad popijete vodu đumbir takođe možete pojesti, ali pažljivo, jer je takođe vrlo aromatičan.
5. Kriške svježeg krastavca
Krastavci vodi daju fini svježi ukus, a možete ih jesti i dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i snabdevaju tijelo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospješuju proizvodnju insulina u gušterači. Kriške svježeg krastavca narežite na kvadratiće i prelijte vodom.
6. Cimet
Odličan je lijek protiv gljivica i virusa, a pomaže i kod loše probave. Pospješuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i regulisanje glukoze u krvi tako što usporava vrijeme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crijevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi pustio aromu u vodu.
(NN)