Zdravlje

Naučnici otkrili novu metodu za borbu protiv AIDS-a

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučnici otkrili novu metodu za borbu protiv AIDS-a
Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) razvili su novu metodu vezivanja imunoloških stanica i antitijela koja se bore protiv HIV-a (uzročnika AIDS-a), čime ih čine otpornijim na ovaj virus.

U magazine Proceedings of the National Academyi Of Scieces objavljeni su rezultati istraživanja naučnika američkog Instituta The Scripps.

Naime, naučnici su kroz istraživanje razvili novu metodu na osnovu koje će ćelije otporne na virus HIV-a mnogo brže uzeti mjesta oboljelim ćelijama. Ova metoda ima potencijala za liječenje osobe koja je nosilac virusa HIV.

Otkrivena metoda omogućava antitijelima da prekriju površinu ćelije, te na taj način onemoguće da virus dođe do primaoca, te blokira širenje infekcije.

Istraživači Jia Xie, Richard Lerner i Lita Annenberg Hazen, koji su radili na ovoj metodi, poručili su kako navedena antitijela vrlo efikasno djeluju na virus HIV-a.

Prije nego metoda bude isprobana na čovjeku, istraživači će u saradnji sa Centrom za genetiku Hope’s utvrditi njenu efikasnost i sigurnost.

AIDS je spolno prenosiva bolest koja predstavlja posljednji stadij infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV), a karakteriše je progresivno slabljenje imunskog sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora.
(Vijesti.ba / AA)