
Naučnici sa Univerziteta Sichuan razvili su inovativne biljne mikrokuglice koje u probavnom sistemu hvataju i blokiraju apsorpciju masti, otvarajući mogućnost sigurnije alternative operacijama i lijekovima za mršavljenje.
Mikrokuglice su napravljene od polifenola zelenog čaja, vitamina E i algi. Nakon gutanja, zaštitni sloj od morskih algi štiti kuglice od želučane kiseline, a zatim se u crijevima širi i omogućava polifenolima i vitaminu E da se vežu za djelimično probavljene masti. Tako zarobljene masnoće kasnije se izbacuju iz organizma.
„Naše mikrokuglice djeluju direktno u crijevima, blokirajući apsorpciju masti na neinvazivan i blag način“, izjavila je doktorantica Yue Wu, koja će rezultate predstaviti na jesenjem skupu Američkog hemijskog društva (ACS Fall 2025).
Prva testiranja provedena su na štakorima hranjenim masnom dijetom. Oni koji su dobijali mikrokuglice izgubili su 17 posto tjelesne mase, imali manje masnog tkiva i oštećenja jetre u odnosu na kontrolne grupe, te su izlučivali više masti putem stolice, bez štetnih nuspojava. Za razliku od orlistata – lijeka koji blokira enzime za razgradnju masti, ali izaziva probavne probleme – mikrokuglice nisu pokazale slične negativne efekte.
Istraživači ističu da su sve komponente prehrambenog porijekla i već odobrene od strane FDA, te da se proizvodnja može jednostavno povećati. Mikrokuglice su gotovo bezukusne i mogle bi se koristiti u hrani i napicima, poput popularnih bubble tea napitaka.
Trenutno je u toku i kliničko ispitivanje na ljudima u saradnji s Bolnicom Zapadne Kine pri Univerzitetu Sichuan. U studiju je već uključeno 26 dobrovoljaca, a prvi rezultati očekuju se u narednih godinu dana.
Ako se potvrdi djelotvornost i kod ljudi, ove biljne mikrokuglice mogle bi postati prekretnica u borbi protiv gojaznosti i bolesti povezanih s prekomjernom težinom, poput dijabetesa i srčanih oboljenja.