Evo i koje

Neke faktore za demenciju možete odmah promijeniti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neke faktore za demenciju možete odmah promijeniti
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications otkriva da postoji veza između određenih faktora i povećanog rizika od demencije. Analizirajući 15 potencijalnih rizičnih faktora za demenciju, naučnici su identifikovali tri koji su posebno zabrinjavajući: dijabetes, izloženost zagađenom zraku i konzumacija alkohola. Ovi faktori mogu značajno povećati vjerovatnost razvoja demencije, što sugeriše da se na njih može uticati kako bi se smanjio rizik od ove ozbiljne neurološke bolesti.

Dr. Gwenaëlle Douaud s Odjela za kliničku neuronauku na Univerzitetu u Oxfordu naglašava da su određeni dijelovi mozga posebno osjetljivi na uticaj faktora poput dijabetesa, zagađenog zraka i alkohola. Prema njezinim riječima, ljudi mogu smanjiti rizik od demencije pridržavanjem zdrave prehrane, redovnom tjelovježbom i smanjenjem unosa alkohola.

Dr. Yuko Hara, neuronaučnica, ističe da sagorijevanje fosilnih goriva stvara zagađivače poput nitrogen dioksida, koji može negativno uticati na mozak te povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, što je poznat faktor rizika za demenciju. Savjetuje praćenje obavijesti o zagađenju zraka i izbjegavanje boravka vani u kritičnim situacijama. Također, ističe da istraživanja pokazuju veći gubitak volumena mozga kod osoba koje konzumiraju više od 14 jedinica alkohola sedmično te da osobe s dijabetesom imaju značajno veći rizik za demenciju u usporedbi s onima koji nemaju dijabetes.