Zdravlje

Neobični načini da pobijedite nesanicu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neobični načini da pobijedite nesanicu
Problem sa nesanicom je uobičajen  i izuzetno neprijatan. Stručnjaci smatraju da se jedna od tri odrasle osobe tokom života povremeno bori s nesanicom. Međutim, ako klasični načini koje prakticirate da lakše zaspite ne pomažu, a ne želite da pijete tablete za spavanje, ovo su neki od neuobičajenih načina koji su, prema istraživanju, pokazali uspješnost...
Djeluje vrlo umirujuće

Svijeće od lavande - Ne samo da su svijeće od lavande veoma dekorativne, već, kako pokazuju istraživanja, miris lavande djeluje vrlo umirujuće i može biti upravo ono što vam je potrebno za miran san. Miris može imati poseban utjecaj na kvalitet sna, i da ljudi koji su mirisali lavandu pred spavanje ne samo da spavaju bolje, već se ujutro osjećaju energičnije.

Hipnotički utjecaj

Pravite mjehuriće od pljuvačke - Mjehurići nisu samo dječija zabava, oni zapravo imaju hipnotički utjecaj koji vam može pomoći da zaspite. Dr. Rejčel Mari E. Salas, profesorica neurologije na medicinskom Univerzitetu Džon Hopkins, rekla je da pravljenje mjehurića kao čin i kao vježba disanja pomažu da se smiri i uspori rad srca, i pomažu da se um fokusira tako da lakše pređe u fazu sna.

Okrećite jastuk - Ako sve ovo prethodno ne daje rezultate, možete probati i ovaj trik - okretanje jastuka. Svježa posteljina ima umirujući učinak na uzavrele obraze.

(Čuvajzdravlje.ba / Avaz)