Zdravlje

Nisu za svakoga: Ova grupa ljudi trebala bi izbjegavati smokve

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nisu za svakoga: Ova grupa ljudi trebala bi izbjegavati smokve

Smokve su jedna od omiljenih ljetnih poslastica, a također imaju mnoge potencijalne prednosti uključujući promicanje zdravlja probavnog sistema i srca.

Kako objašnjavaju dijetetičari, redovna konzumacija ove namirnice dokazano doprinosi rješavanju problema s probavom kao što su zatvor ili nadutost. Smokve sadrže vlakna koja mogu pomoći u promicanju zdravlja probavnog sistema omekšavanjem stolice i služeći kao probiotik.

Isto tako, vjeruje se kako redovna konzumacija smokava može poboljšati zdravlje krvožilnog sistema i srca. Naime, smokve snižavaju krvni tlak i razinu masnoće u krvi, što može poboljšati zdravlje krvožilnog sistema i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedno je istraživanje tako pokazalo da ekstrakt smokve smanjuje krvni tlak kod štakora s normalnim krvnim tlakom, kao i kod onih s povišenim razinama, donosi Healthline.

Dijetetičari naglašavaju i kako redovna konzumacija smokava smanjuje rizik od nastanka raka. Ipak, postoje grupe ljudi koje ne bi smjele jesti smokve ili bi barem njihov unos trebale svesti na minimum.

To su prvenstveno osobe s upalnim bolestima crijeva u aktivnoj fazi bolesti, svi koji se pripremaju za kolonoskopiju te oni koji se oporavljaju od operacije crijeva. Njima dijetetičari savjetuju da ograniče unos ili potpuno izbjegavaju konzumiranje ove namirnice. Kod njih smokve mogu uzrokovati težinu u želucu, a ako ih se pojede puno, i bolove u trbuhu te nadutost, prenosi Index.

(Cuvajzdravlje.ba)