Veterinarske inspekcije izdale su upozorenje kupcima da obrate pažnju prilikom kupovine ribe i ribljih proizvoda.
Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju kupci trebaju obratiti pažnju na sljedeće:
Riba ne smije neprijatno mirisati, ne smije imati upale oči i zamućenu rožnjaču jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, škrge svježe ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promjena boje škrga, suhe škrge, nesvojstven ili intenzivan miris su početni znaci kvarenja. Koža svježe ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso svježe ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mjestu koje se pritisne prstima.
Veterinarska inspekcija savjetuje potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mjestima gdje je potrošačima dostupan podatak o vrsti i porijeklu ribe, kao i roku upotrebe i gdje je moguće provjeriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahtjeva.
Od kupaca se traži da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mjere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.
(Cuvajzdravlje.ba)