Zdravlje

Omega-3 masne kiseline – nutrijent potreban za dug život

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Omega-3 masne kiseline – nutrijent potreban za dug život

Svi bi htjeli živjeti što dulje i kvalitetnije, a danas nam je dostupno puno informacija i savjeta za postizanje takvih ciljeva. Jedan od tih je nedavno istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition koje je izdvojilo nutrijent od ključne važnosti za dug život.

Radi se o omega-3 masnim kiselinama. One su vrsta esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne sintetizira, već se unose prehranom.

Potrebne su našem tijelu za izvršavanje brojnih važnih funkcija, kao kontroliranje zgrušavanja krvi i proizvodnja staničnih membrana u našem mozgu. Također djeluju tako da sprječavaju upalne procese, smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzheimerove bolesti i demencije.

Postoji pet najboljih izvora ovog vrijednog nutrijenta, prenosi Index.

Masna riba – riba koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama su inćun, haringa, pastrva, skuša, losos, srdela i tuna.

Soja – proizvodi od soje sve su rašireniji zbog sve veće zastupljenosti vegana u populaciji. Jedan od najpopularnijih proizvoda od soje je tofu.

Sjemenke – najbolji izbor su sezamove sjemenke, mljevene lanene sjemenke i chia sjemenke.

Ulja – najbolja ulja su repičino ulje i laneno ulje.

Orašidi – orasi, pekan orasi i lješnjaci sadrže velike količine omega-3, a nakon njih tu su i bademi i indijski oraščići.

(Cuvajzdravlje.ba)