Različiti dodaci prehrani imaju različite učinke na naše zdravlje. Dok neki mogu biti korisni, drugi mogu biti štetni. Važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti koje mogu proizaći iz kombinovanja određenih dodataka.
Dijetetičarka Krutika Nanavati istaknula je jednu potencijalno opasnu kombinaciju dodataka prehrani: kalcij i željezo.
Upozorila je da kombinovanje ovih dodataka može rezultirati anemijom.
"Spajanje kalcija i željeza u obliku dodataka može imati štetne posljedice. Kalcij može ometati apsorpciju željeza, posebno ne-hem željeza prisutnog u hrani i dodacima biljnog porijekla", izjavila je.
Nedostatak pravilne apsorpcije željeza može rezultirati nedostatkom, čime bi suplementacija postala neučinkovita. Također, to može prouzročiti niz zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju.
"Anemija može izazvati niz štetnih učinaka, uključujući umor, glavobolje, pa čak i srčane probleme. Nadalje, opterećuje kardiovaskularni sustav, smanjuje dotok kisika u tkiva i povećava napore srca", pojasnila je dijetetičarka.
Kao i kod svih ostalih nutrijenata, najbolje je unositi željezo i kalcij iz prirodne prehrane. Neki od izvora su tamno zeleno lisnato povrće (kao što su kelj, špinat i brokula), mahunarke, orašasti plodovi (poput badema, lješnjaka) i riba.