Žgaravica ili nešto drugo?

Osjećate peckanje u grudima? Ovo bi mogli biti uzroci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Osjećate peckanje u grudima? Ovo bi mogli biti uzroci
Foto: Ilustracija

Peckanje u prsima može biti zastrašujuća i zbunjujuća, ali može biti i znak da nešto nije u redu u vašem tijelu. Iako postoji niz potencijalnih uzroka, ovih pet je posebno intrigantno.

1. Emocije

Da li ste ikada primijetili da vas stres ili tuga mogu fizički povrijediti? Emocije imaju moćan uticaj na naše tijelo, uključujući i našu sposobnost osjećanja boli. Istraživanja su pokazala da emotivni stres može uzrokovati napetost u mišićima grudnog koša, što rezultira bolom koji se može osjećati kao peckanje ili stezanje.

2. GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) obično se povezuje sa žgaravicom, ali može uzrokovati i bol u prsima koja podseća na peckanje ili pritisak. Ovo stanje se javlja kada kiselina iz želuca curi unazad u jednjak, iritirajući sluznicu i uzrokujući nelagodnost u grudima.

3. Costochondritis

Costochondritis je stanje koje se karakteriše upalom hrskavice koja povezuje rebra sa sternumom, ili grudnom kosti. Iako uzrok često nije jasan, costochondritis može izazvati bol u prsima koji se može opisati kao peckanje ili oštar bol prilikom pokreta ili dubokog disanja.

4. Srce 

Bol u prsima često se povezuje sa srčanim problemima, iako to nije uvek slučaj. Angina pektoris, koja je uzrokovana nedovoljnim dotokom krvi u srce, može izazvati peckanje ili pritisak u prsima, posebno tokom fizičke aktivnosti ili stresnih situacija.

5. Rješenje može biti iznenađujuće

Ponekad uzrok bolova u prsima može biti nešto sasvim neočekivano. Na prijmer, disfunkcija žučne kese može izazvati bol u gornjem dijelu trbuha koji se proteže do grudnog koša, što može biti zbunjujuće za pacijente i ljekare.