Rano otkrivanje ključno

Ovaj simptom često je prvi znak Parkinsonove bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovaj simptom često je prvi znak Parkinsonove bolesti
Foto: Ilustracija

Neki se znakovi mogu pojaviti i do 20 godina prije stvarne dijagnoze. Rano otkrivanje je ključno za liječenje ovog stanja, ali neki znakovi mogu biti suptilni i lako ih je propustiti.

Parkinsonova bolest je progresivni poremećaj, a napredak može biti izuzetno spor. Druga je najčešća neurodegenerativna bolest nakon Alzheimerove bolesti, a kao ni za Alzheimerovu bolest i druge vrste demencije, trenutno ne postoji lijek.

Velik broj oboljelih od Parkinsonove bolesti, tačnije preko 60 posto njih, ima jedan poseban simptom, prenosi Best Life. 

Neobičan simptom koji ukazuje na Parkinsonovu bolest je suho oko.

Naime, riječ je o sindromu suhog oka, a oboljeli od Parkinsonove bolesti ovaj neobičan simptom mogu početi primjećivati ​​i do 20 godina prije prave dijagnoze, odnosno pojave nekih drugih, očitijih znakova.

“Određene nervne ćelije (neuroni) u mozgu postupno degradiraju ili umiru. Mnogi od simptoma Parkinsonove bolesti uzrokovani su gubitkom neurona koji proizvode hemijski glasnik u mozgu koji se zove dopamin. Kada se nivo dopamina smanji, to dovodi do poremećaja kretanja i drugih simptoma karakterističnih za Parkinsonovu bolest“, objašnjavaju iz Klinike Mayo.

Isto tako, Parkinsonova bolest može imati ozbiljne posljedice na motoričke i nemotoričke sposobnosti ljudi. Iako je istina da su simptomi Parkinsonove bolesti drhtanje, ukočenost mišića i usporenost pokreta, to nije sve, upozoravaju doktori te spominju i druge simptome, poput kognitivnih poremećaja, anksioznosti i depresije, umora i problema sa spavanjem.

Međutim, neki od manje poznatih simptoma, čak i među doktorima, povezani su s očima. Naime, oboljeli od Parkinsonove bolesti rjeđe trepću što može dovesti do suhoće, iritacije ili peckanja očiju.

Sindrom suhog oka, koji se javlja kada oči nisu dovoljno navlažene suzama, može dovesti do hronične suhoće oka koja uzrokuje nelagodu i rizik od gubitka vida, značajno ometajući svakodnevni život. Nedavno istraživanje otkrilo je da se procjenjuje da se suho oko javlja u 60 posto pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

Mogući uzroci Parkinsonove bolesti

Tačan uzrok je nepoznat. Prema Nacionalnom institutu za starenje, čini se da su neki slučajevi Parkinsonove bolesti nasljedni, dok drugi mogu biti povezani s određenim genetskim mutacijama.

Iako se smatra da genetika igra ulogu u Parkinsonovoj bolesti, mnogi naučnici vjeruju da je bolest rezultat kombinacije genetskih i okolišnih faktora, kao što je izloženost toksinima.

Dob je još jedan faktor rizika za pojavu Parkinsonove bolesti. Obično se javlja u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi, a rizik se povećava kako osoba stari.

“Muškarci češće boluju od Parkinsonove bolesti nego žene. Isto tako, određene vrste lijekova mogu uzrokovati Parkinsonovu bolest”, objašnjavaju naučnici.