Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno.
Prema izvještaju CDC-a, samo 12% Amerikanaca redovno jede preporučenu jednu i po do dvije šolje voća dnevno.
Voće je neophodno za unos vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana. Ljudi koji konzumiraju više voća smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka. Australijska studija iz 2021. čak je otkrila da su oni koji su jeli najmanje dvije porcije voća dnevno imali 36% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ali sa toliko voća na raspolaganju, šta bi trebalo da izaberete?
Evo 10 plodova koji se ističu kao "prirodne superzvijezde":
Jabuke: Bogate vlaknima i pektinom, jabuke pomažu u snižavanju holesterola i podržavaju zdravlje crijeva.
Mango: Ovo tropsko voće je bogato vlaknima, vitaminom C i vitaminom A i pomaže u smanjenju rizika od raka.
Trešnje: Prepune antioksidansa i antiinflamatornih jedinjenja, trešnje smanjuju upalu i oksidativni stres.
Jagode: Velika porcija jagoda sadrži malo ugljenih hidrata, što ih čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom. Takođe su bogati antioksidansima koji poboljšavaju zdravlje.
Borovnice: Borovnice su pune antioksidanata i pomažu u očuvanju mentalne spoznaje.
Suve šljive: Ove suve šljive su odlične za zdravlje kostiju i sadrže vlakna.
Banane: Jednostavne za jelo i bogate energijom, banane su savršen izbor za brzo energetsko i nutritivno obogaćivanje.
Avokado: Avokado je bogat zdravim mastima i vlaknima, podstičući zdravlje crijeva i srca.
Maline: Bogate vlaknima i antioksidansima, maline podržavaju zdravu tjelesnu težinu i funkciju creva.
Lubenica: Likopen u lubenici smanjuje rizik od raka i poboljšava zdravlje srca. Kora lubenice je takođe jestiva i bogata vlaknima.
Dodavanje ovih voća vašoj svakodnevnoj ishrani može poboljšati vaše opšte zdravlje i energiju. Ne zaboravite da raznovrsno voće donosi razne prednosti, pa pokušajte da u svoju ishranu uključite što više različitih vrsta, piše Eat This, a prenosi Hayat.ba.
(Čuvajzdravlje.ba)