Ako tražite način kako prevenirati gripu ili prehladu, prvi bi korak mogao biti odlazak na tržnicu po svježe namirnice.
1. Citrusno voće
Vitamin C uvijek uzimamo kada se razbolimo, ali važno ga je koristiti i kao prevenciju jer on dokazano štiti imunološki sustav poticanjem proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koja su ključni element u borbi protiv infekcija.
Grejpfrut, naranče, mandarine, limun i limeta su odličan izvor ovog vitamina. Kako tijelo ne proizvodi niti pohranjuje ovaj vitamin, morate ga uzimati iz hrane.
2. Crvene paprike
Vitamin C je glavna zvijezda crvene paprike i sadrži ga čak i do tri puta više od nekih vrsti naranči, a poznat je podržavanju jakog imunološkog sustava. Ne može pobijediti bolest ali studije pokazuju da može olakšati stanje, pa znanstvenici podržavaju preporuku da bi ga se trebalo uzimati oko 200 mg u danu radi prevencije infekcija.
Jedna srednje velika crvena paprika sadrži oko 150 mg ovog vitamina. Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.
3. Brokula
Brokula je puna vitamina C ali i antioksidanata koji mogu sudjelovati prevenciji raznih oboljenja, poput raka, dijabetesa tip2, bolesti srca, infekcija i depresije…
Jedna je studija dokazala kako naš organizam puno bolje apsorbira sastojke brokule kada ju jedemo sirovu, a druga je studija savjetovala da se termičkom obradom gubi vitamin C. Najmanje će na sadržaj utjecati kuhanje na pari, pa ako vam nikako nije ukusna sirova brokula isprobajte ovu metodu.
4. Češnjak
Stručnjaci se slažu kako će osobe koje jedu češnjak, ili suplement, puno rjeđe obolijevati od prehlada u hladnim zimskim mjesecima, a ako se razbole, puno će prije uslijediti i oporavak.
Novije studije potvrđuju kako češnjak pomaže jačanju imunološkog sustava. Sigurno je puno bolje koristiti svjež češnjak od onog u prahu ili suplementa, pa ga dodajte jelima i salatama.
5. Đumbir
Još jedna namirnica koju često koristimo kada smo bolesni, a može pomoći kod smirivanja upala, bolnog grla ali i mučnine.
Osim što će jačati imunološki sustav, a i zagrijati organizam, on može sniziti i povišenu tjelesnu temperaturu jer će organizam potaknuti na znojenje koje pak stimulira imunološki sustav kako bi se lakše borio protiv raznih upala i viroza.
6. Špinat
Sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sustav te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.
7. Jogurt
Žive i aktivne kulture koje se nalaze u jogurtu mogu stimulirati imunološki sustav kako bi se lakše borio protiv bolesti. Odaberite grčki jogurt, bez voća i ostalih dodataka, a vi mu možete dodati bobice ili med kako bi bio još ukusniji.
8. Orasi
Osim što su u pitanju zvijezde među namirnicama koje djeluju protuupalno, orasi sadrže i neke nutrijente koji igraju veliku ulogu u podršci imunološkog sustava. Sadrže folate, vitamine E i B6 te željezo. Prema dokazima zaslužni su i za smanjenje posljedica stresa, za kojeg se zna da slabi imunološki sustav.
9. Kurkuma
Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja.
Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje. Ponovno je za to zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.
10. Zeleni čaj
I zeleni i crni čaj je riznica flavonoida, a zeleni čaj je bogatiji antioksidantom EGCG koji je iznimno dobar za zaštitu imuniteta i najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja. Sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Svako jutro započnite zelenim čajem ili popijte koju šalicu poslije većeg obroka.
Naime, zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te tako omogućuju upale, tj. bolest, piše ordinacija.
(Cuvajzdravlje.ba)