Jaja su mnogima omiljeni dio doručka, ili nekog drugog obroka, a osim toga, stavljaju se u veliki broj jela, te bez njih ne možemo da zamislimo našu ishranu. Kajgana, jaje na oko, kuhana - mnoštvo je načina spremanja ove namirnice, ali, stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji način.
Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana. Kuhanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osjećamo sitim, piše Kurir Stil.
Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.
Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje bjelanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuhanje do tri minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje bjelanceta.
Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H, prenosi Zadovoljna.rs.
(Čuvajzdravlje.ba)