Prepoznajte ih

Ovo su glavne razlike između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-a

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su glavne razlike između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-a
Foto: Ilustracija

Žgaravica, refluks kiseline i GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) su često povezani medicinski pojmovi, ali imaju specifične razlike i značenja. Razumijevanje tih razlika može pomoći u prepoznavanju simptoma i pravilnom upravljanju ovim stanjima.

Žgaravica je osjećaj pečenja i nelagode koji se osjeća iza prsne kosti i može se proširiti prema grlu. Najčešće se javlja nakon obroka ili noću, kada ležimo. Uzrok žgaravice je vraćanje kiseline iz želuca u jednjak (ezofagus), što može biti posljedica opuštanja donjeg ezofagealnog sfinktera, mišića koji reguliše protok hrane iz želuca u jednjak.

Refluks kiseline

Refluks kiseline je fiziološki proces u kojem se sadržaj želuca, uključujući kiselinu, vraća nazad u jednjak. Ovaj povratni tok može iritirati sluznicu jednjaka, što uzrokuje simptome kao što su žgaravica, bol u prsima ili regurgitacija (vraćanje hrane). Refluks kiseline može biti povremen ili se može događati redovno, ovisno o uzroku i faktorima rizika kao što su prehrana, prekomjerna težina ili životni stil.

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest)

GERB je hronično stanje karakterisano učestalim povratom kiseline u jednjak, što dovodi do simptoma kao što su žgaravica, regurgitacija, bol u prsima ili kašalj. Za dijagnozu GERB-a obično je potrebno da simptomi traju najmanje dva puta sedmično tokom dužeg perioda. Osim simptoma, GERB može dovesti do oštećenja jednjaka, kao što su erozije ili čirevi, što zahtijeva pažljivije medicinsko praćenje i liječenje.

Glavne razlike:

Žgaravica je simptom koji se manifestuje kao pečenje iza prsne kosti i može biti povezan s povremenim refluksom kiseline.
Refluks kiseline je proces vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, koji može uzrokovati žgaravicu i druge simptome.
GERB je dijagnosticirana bolest koja uključuje hronični i učestali refluks kiseline s simptomima poput žgaravice ili regurgitacije, te potencijalno oštećenje jednjaka.

Liječenje:

Liječenje ovih stanja može uključivati promjene u prehrani (izbjegavanje masne hrane, alkohola, začinjene hrane), promjene u načinu života (npr. podizanje glave kreveta, izbjegavanje obroka prije spavanja), kao i upotrebu lijekova koji smanjuju kiselost želuca (antacidi, inhibitori protonske pumpe). U težim slučajevima GERB-a, može biti potrebna hirurška intervencija kako bi se popravila funkcija donjeg ezofagealnog sfinktera.