Tako male a tako moćne kajsije podržavaju mnoge funkcije u organizmu, i svi mogu da ih jedu, osim 3 grupe ljudi, kojima ljekari savjetuju da se klone ove ljetnje poslastice.
Kajsije jesu male, ali imaju tako velike zdravstvene koristi za ljudski organizam jer su prebogate vitaminima i mineralima. U bliskoj su vezi sa breskvom i šljivom, a meso ove voćke je meko i slatko- sočno kada sazre, dok im je kožica baršunasta, sa mekim dlačicama. Samo 100 grama ovog narandžastog voća obezbjeđuje 6 odsto kalijuma i 12 procenata dnevne preporučene doze vitamina A i C.
Kajsije su bogate brojnim hranljivim jedinjenjima.
Zahvaljujući velikoj količini vitamina, flavonoida i kalijuma, kajsije imaju značajne zdravstvene prednosti. Flavonoidi štite i jačaju krvne sudove dok smanjuju znake upale. Kalijum, važan mineral za funkciju nerava i mišića, takođe je ključan jer pomaže hranljivim materijama da se kreću po tijelu. Osim toga, održavaju normalan krvni pritisak i održavaju zdravlje srca. Kajsije su izvor vitamina C, vitamina E, vitamina K i vitamina B kompleksa. Bogate su i mineralima poput kalijuma, gvožđa i kalcijuma. Ove hranjive tvari čine ih odličnim dodatkom ishrani.
Kajsije pomažu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola i hemoglobina i bore se protiv upale, pomaže proces metabolizma, kao i gubitak kilograma, a poboljšava i zdravlje kože i kose. Ovo voće mogu svi da konzumiraju, ali, po savjetu stručnjaka, trebalo bi da ga izbjegavaju trudnice, ljudi sa alergijom na orahe i dijabetičari. Takođe, savjet je da se dnevno pojede 3 do 4 ploda, ne više od toga.
Izvor vitamina A
Kajsije sadrže visok nivo vitamina A koji važan za održavanje zdravlja vida, kože i sluznica. Konzumiranje kajsija može da nam pomogne u održavanju zdravih očiju i kože, ali i da ojača naš imunitet.
Antioksidativna svojstva kajsija
Kajsije su takođe bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji može da doprinese razvoju raznih bolesti. Dok jedemo ovo slasno voće pomažemo telu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.
Poboljšanje probave
Kajsije sadrže vlakna koja su ključna za zdravu probavu. Poznato je da su vlakna ključna u procesu regulacije crevne peristaltike, jer olakšavaju probavni proces i sprečavaju probleme poput zatvora.
Za zdravlje kože
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kajsije podstiču proizvodnju kolagena, koji je ključan za održavanje elastičnosti i mladolikosti kože. Osim toga, antioksidativna svojstva voća pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete kožu. To je jedan od razloga zbog kojeg treba što više jesti ovo ljetnje voće kako biste njegovali kožu iznutra.
Za zdravlje kostiju
Održavanje zdravih kostiju ključno je za celokupno zdravlje tijela, a kajsije mogu da nam pomognu u tome. Bogate su mineralima poput kalcijuma, koji je esencijalan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Osim toga, sadrže i druge minerale poput kalijuma i gvožđa, koji takođe igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju. Redovno konzumiranje može da pomogne u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.
Prirodni diuretik
Ako imate problema s zadržavanjem tečnosti u tijelu, kajsije mogu da djeluju kao prirodni diuretik. Ovo voće ima diuretička svojstva koja podstiču izlučivanje viška tečnosti iz tijela i tako pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu sprečavajući natečenost. Ovo je naročito korisno za ljude koji se bore s edemom ili visokim krvnim pritiskom.
(Čuvajzdravlje.ba)