Ovo su razlozi zbog kojih biste u svoju ishranu trebali uvrstiti leblebiju
Leblebija nije samo ukusna nego i zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare.
Porijeklom su iz Perzije, ima delikatesan miris i nježan okus.
Najpoznatija jela od leblebije, odnosno, slanutka su hummus (namaz od leblebije) i falafel (pržene kuglice).
Ova mahunarka se može pripremiti sa povrćem i mesom ili poslužiti kao salata.
Sadrži dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan. Bogata je mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka.
Ima nizak glikemični indeks, sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare.
Leblebija sadrži jedno veoma korisno svojstvo, izbacuje sulfate, štetna jedinjenja, koje nalazimo u konzervisanoj i prerađenoj hrani.
Leblebija je dostupna tokom cijele godine, tako da u svim prodavnicama zdrave hrane je možete pronaći. Pri tom je možete koristiti na raznorazne načine. Ako vas mrzi da pravite neko jelo možete je grickati poput kokica. Ukus leblebije je nautralan, po strukturi puterast. Brzo će vas učiniti sitim. Zbog neutralnog ukusa možete je kombinovati i sa slanim i sa slatkim namirnicama.
Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je učestvovalo više od 16.000 ljudi diljem svijeta pokazala su da kod ljudi, koji su redovno konzumirali mahunarke, rizik od srčane bolesti je bio smanjen za 80 posto.
(Čuvajzdravlje.ba)