Pogađa jednu od 10 žena

Ovo su simptomi policističnih jajnika

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su simptomi policističnih jajnika
Foto: Ilustracija

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja ključni faktor neplodnosti i utječe na približno jednu od deset žena u reproduktivnoj dobi. Osim uobičajnih simptoma poput obilnih ili neredovnih menstruacija, akni i povećanja tjelesne težine, postoje i manje poznati znakovi koji mogu ukazivati na ovaj sindrom.

Oznake na koži

Oznake na koži, poput bradavica i madeža, mogu se pojaviti kao posljedica sindroma policističnih jajnika. Najčešće se uočavaju oko vrata, ispod pazuha ili duž dijela koji prekriva grudnjak.

Tamne mrlje na koži

Kao i oznake na koži i akne, sindrom policističnih jajnika može uzrokovati acanthosis nigricans, stanje koje karakterišu tamne mrlje na koži, najčešće ispod pazuha ili oko vrata.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja također su problem koji pogađa žene s sindromom policističnih jajnika. Nedavna istraživanja pokazala su da čak 80 posto oboljelih ima depresiju, a 70 posto tjeskobu. Smatra se da je razlog tomu što simptomi sindroma policističnih jajnika mogu uticati na samopouzdanje i samopoštovanje.

Ćelavost

Gubitak kose još je jedan prijavljeni simptom sindroma policističnih jajnika. Naime, sindrom se javlja kada jajnici počnu oslobađati višak androgena, muških hormona poput testosterona, koje žene proizvode u malim količinama. Pretjerana stimulacija folikula androgenima može dovesti do stanjivanja kose, što uzrokuje ispadanje kose.

Također, hormonska neravnoteža može uzrokovati prekomjerni rast dlaka, obično na licu, prsima, leđima ili stražnjici.

Nizak libido

Nizak libido uobičajen je za žene sa sindromom policističnih jajnika i povezuje se s niskim samopouzdanjem.