Zdravlje

Ovo voće i povrće stimulišu proizvodnju kolagena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo voće i povrće stimulišu proizvodnju kolagena

Kolagen je vrsta proteina u našem tijelu, a ključan je za zdravu kožu, zglobove i kosti. U nastavku smo izdvojili namirnice koje su bogate kolagenom

Određena vrsta hrane potiče starenje kože, a prije svega tu se misli na namirnice poput bijelog šećera, visoko rafiniranih ugljikohidrata, gaziranih pića, suhomesnatih proizvoda, ali i konzervirane hrane, hrane s prevelikom količinom soli, hrane pržene na ulju i alkohol. Stoga, kako bi održali kožu mladom morate voditi računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Naime, prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe sadrži sve što je koži potrebno da se uspješno odupire starenju.

Koji su pokazatelji nedostatka kolagena?

Kako nivo kolagena opada, koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, što može uzrokovati pojavu finih linija i bora. Sljedeći uobičajeni znak je suhoća kože. Kolagen pomaže u održavanju hidriranosti kože, pa kad se nivo smanji, može postati suha i perutava. Možda primjećujete i da vašoj koži manjka elastičnosti. Kako se nivoi kolagena smanjuju, koža može postati manje elastična i opuštena. Manjak kolagena jedan je od krivaca za hiperpigmentacije jer ovaj protein pomaže u ravnomjernoj raspodjeli pigmenta u koži. Kako se nivo smanjuje, na koži se mogu pojaviti staračke pjege ili druga neujednačena pigmentacija. Stoga je najbolji način kolagen nadoknaditi hranom.

Kako nadoknaditi kolagen hranom?

Najukusniji način kako da poboljšate zalihe kolagena u svom organizmu jest povećan hrane bogate kolagenom te povećan unos ovog zdravog voća i povrća:

Papaja – bogata je enzimom papainom koji potiče proizvodnju kolagena

Špinat – visoke doze vitamina C potpomažu proizvodnju kolagena

Mrkva – usporava propadanje kolagena

Bademi – kao izvrstan izvor cinka i bakra pospješuju proizvodnju kolagena

Krastavci – ne samo da stimuliraju proizvodnju kolagena već i pospješuju proces regeneracije stanica

Bijeli luk – potpomaže proizvodnju kolagena te smanjuje pojavu hiperpigmentacija

Avokado – zahvaljujući vlaknima i vitaminu E usporava propadanje kolagena

Paradajz – zbog obilja C vitamina, potiče proizvodnju kolagena, dok likopen štiti kožu od slobodnih radikala. prenosi Ljepota&Zdravlje.

(Čuvajzdravlje.ba)