Zdravlje

Ovog proljeća i ljeta uživajte u prirodi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovog proljeća i ljeta uživajte u prirodi

Kako olakšati simptome alergijskog rinitisa?

Alergijski rinitis predstavlja najčešću alergijsku bolest. U zemljama zapadne Evrope, u blažem ili jačem obliku, od alergijskog rinitisa pati polovina cjelokupnog stanovništva, a broj oboljelih se svakih deset godina udvostruči.

Koji su simptomi alergijskog rinitisa?

Alergijski rinitis je upala nosne sluznice izazvana nekim od alergena, a posebno s velikom učestalošću se javlja u proljeće i ljeto kada cvjetaju drveće, trave i korovi i kada je koncentracija polena u vazduhu povećana. Tipični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, svrbež nosa, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, otok nosne sluznice, otežano disanje kroz nos.

Jeste li se zapitali zbog čega sve više osoba pati od alergija, a među njima i vi? Šta je razlog sve većeg broja oboljelih i da li smo mi na neki način tome doprinijeli?

Kao glavni razlog porasta broja oboljelih stručnjaci navode savremeni stil života i povećanje zagađenosti vazduha. Konstantna izloženost stresu, veliki broj aditiva i konzervansa u hrani i piću. Pretjerana higijena i upotreba agresivnih hemijskih sredstava nepovoljno utiču na odbrambeni sistem čovjeka (imunitet) koji sve češće reagira alergijskim reakcijama.

Alergijski rinitis narušava kvalitet života

Iako nisu opasni, simptomi alergijskog rinitisa imaju veliki uticaj na oboljelog. 66% oboljelih od alergijskog rinitisa je izjavilo da simptomi negativno utiču na njihov svakodnevni život, 1 od 3 oboljelih izostaje s posla, a njih 35% izjavilo je da ih simptomi ometaju u obavljanju profesionalnih aktivnosti i umanjuju njihovu produktivnost.

Uzimajući u obzir sve veći broj oboljelih, dužinu trajanja simptoma, njihovo negativno djelovanje na kvalitet života i radnu produktivnost, alergijski rinitis ima veliki uticaj kako na pojedinca, tako i na zajednicu i predstavlja globalni zdravstveni problem.

Možemo li prevenirati nastanak alergijskog rinitisa?

Sigurno ste se zapitali šta možete poduzeti kako biste spriječili nastanak simptoma alergijskog rinitisa. Pratili ste polenski kalendar i izbjegavali boravak na otvorenom za vrijeme najveće koncentracije polena. Koliko lijepih trenutaka kao što su odlazak na izlet s porodicom ili djecom u park ste se morali odreći? Da li je nešto od toga dalo rezultate? Vjerujemo da je odgovor ne.

Možemo zaključiti da navedene mjere (mjere prevencije) u praksi nisu moguće, pa se primjena lijekova nameće kao logičnije, jednostavnije i efikasnije rješenje protiv simptoma alergijskog rinitisa.

Liječenje se provodi lijekovima iz grupe antihistaminika za sistemsku primjenu. Na tržištu postoji veliki broj lijekova od kojih je većina dostupna u apotekama bez ljekarskog recepta, ali nisu svi jednako efikasni, a neki od njih u većoj ili manjoj mjeri mogu izazvati pospanost.

 

Za efikasnu i sigurnu kontrolu simptoma alergijskog rinitis uzmite Alerix®

Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku primjenu. Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova,  Alerix®ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljanje motornim vozilima. Alerix® značajno poboljšava kvalitet života osoba oboljelih od alergijskog rinitisa zahvaljujući brzom početku djelovanja (već nakon sat vremena od primjene) i 24–satnoj kontroli simptoma.

Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu. Za više informacija posjetite web stranicu: http://alerix.ba/

(Čuvajzdravlje)