Zdravlje

Pet kućnih lijekova protiv zatvora

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet kućnih lijekova protiv zatvora

Opstipacija može biti neugodan i pomalo frustrirajući osjećaj.

Ovu pojavu ne bi trebalo olako shvatati, pa ako se desi da ovi kućni lijekovi ne pomažu u slučaju zatvora, u tom slučaju obavezno se obratite ljekaru za pomoć.

Postoje bezbjedni načini koje možete da isprobate kod kuće u slučaju opstipacije.

Ovo su neka jednostavna rješenja koja mogu da vam pomognu da poboljšaju rad crijeva u narednih nekoliko dana:

1.Napravite kolačiće od lanenog sjemena

Da li ste znali da konzumiranje lanenog sjemena može pomoći kod zatvora? Nedavno istraživanje je pokazalo da pečeno laneno sjeme može značajno smanjiti simptome opstipacije. U jednoj studiji, istraživači su provjerili efekte kolačića od lanenog sjemena na dijabetičare sa zatvorom. Poslije 12 nedjelja, oni koji su jeli kolačiće od lanenog sjemena imali su prilično pozitivne promjene. Osim toga, izgubili su nešto na težini, a nivo šećera u krvi im se poboljšao.

2. Pijte čaj od sene svako jutro

Sena je prirodni stimulans koji pomaže u izbacivanju stolice. To je posebna vrsta laksativa koji pedijatri koriste kako bi pomogli djeci koja imaju problema s redovnim pražnjenjem crijeva. Jednu kašičicu praha sene prelijte šoljom vrele vode, ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Ostavite da se smlači na sobnu tempreaturu i popijte.

3. Svakodnevno jedite suhe šljive

Suhe šljive su prepune vlakana koja pomažu u nesmetanom kretanju stolice i poboljšavaju varenje. U jednom eksperimentu, ljudi koji su jeli 100 g suhe šljive svakog dana tokom tri nedjelje imali su češće pražnjenje crijeva nego što je to uobičajeno.

4. Konzumirajte probiotike uz obrok

Probiotici su dobre bakterije koje žive u crijevima, olašavaju varenje i poboljšavaju zdravlje crijeva. Istraživači su pokazali da uzimanje kombinacije različitih sojeva Lactobacillus i Bifidobacterium probiotika može pomoći u smanjenju opstipacije i kvalitetnijem pražnjenju crijeva. Takođe, potrudite se da svakodnevno konzumirate jogurt.

5. Popijte mješavinu praha ljuspica psilijuma i vode

Psilijum je poseban sastojak koji služi kao sredstvo za povećanje zapremine. Djeluje tako što upija vodu i čini stolicu većom i mekšom te stimuliše kretanje crijeva. Ovo olakšava prolazak stolice, čime se ublažava zatvor. Preporučena doza psilijuma je obično 1 kašičica (oko 5 g) praha ljuske psilijuma, pomiješana s čašom vode ili vašim omiljenim napitkom.

Preventiva

Dobra vijest je da postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti da spriječite zatvor:

Za početak, konzumirajte više vlakana jer su ona superhrana za crijeva.

Vlakna možete pronaći u voću, povrću i cijelim žitaricama. Samo vodite računa da izbjegavate voće sa visokim sadržajem fruktoze kao što su jabuke i kruške ako ste osjetljivi na probleme sa crijevima.

Drugi način da se stvari kreću je više vježbanja. Malo kretanja može uveliko pomoći da vaša stolica prođe kroz debelo crijevo i izađe napolje. Obavezno pijte puno vode tokom dana. Kofein, s druge strane, može da dehidrira, pa je najbolje da ograničite unos kafe i drugih kofeinskih pića.

Na kraju, kada priroda zove, ne čekajte – zadržavanje može dovesti do zatvora.

(Čuvajzdravlje.ba)