Zdravlje

Pet manje poznatih činjenica o gripi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet manje poznatih činjenica o gripi
Sezona gripe je u punom jeku, a jedini način da se zaštitimo od viroze je da se pravovremeno informišemo i pridržavamo malih, ali važnih pravila.

Donosimo 5 stvari o gripi koje vam možda nije rekao ni vaš doktor.

1. Možete biti bolesni i prije nego saznate da imate gripu

Odrasla osoba može zaraziti drugu osobu dan prije nego uopšte sazna da je bolesna, odnosno nego se prvi simptomi gripe pojave. Isto tako, osoba koja je dobila gripu može biti zarazna sljedećih 5 do 7 dana. Upravo zbog toga, kako bi zaštitili sebe i druge oko vas, gripu je potrebno odležati do kraja.

2. Virus gripe putuje 2 metra oko vas

Ako primijetite da je neko pored vas bolestan, držite distancu jer pokrivanje rukom lica ili pak zaustavljanje daha kada netko pored vas kihne ne djeluje. Virus gripe je vrlo otporan, a prenosi se kapljično. Bolesna osoba može vas zaraziti i ako je udaljena čak dva metra od vas.

3. Klasično pranje ruku ne štiti vas od gripe

Virus gripe poprilično je otporan, a pranje ruku je najučinkovitija zaštita od viroze. Ali to ne znači da ste zaštićeni ako perete ruke na uobičajen način. Naime, kako b s ruku uklonili gotovo sve bacile, potrebno je nasapunati ruke i i trljajte ih oko 15 do 20 sekundi. Ruke potom isperite u toploj vodi, osušite papirnatim ručnikom.

4. Neki bakini recepti doista pomažu

Gripa je virus, što znači da protiv nje nema direktnog lijeka, a jedino što nam preostaje je preležati je, piti puno tekućine i jesti laganu i zdravu hranu. Ali, kako bi si olakšali simptome postoje prastari kućni pripravci koji doista djeluju. Jedan od njih je pileća juha. Ovaj okrijepljujući obrok hidratizira tijelo i djeluje protivupalno. Juha smiruje želudac, liječi oštećenu sluznicu i reguliše probavu.

5. Neke kapi za odčepljivanje nosa mogu vam naštetiti

Sprejevi i kapi za nos koje koristimo kao pomoć kod otežanog disanja tokom bolesti dugoročno mogu naštetiti vašem zdravlju. Kapi za odčepljivanje nosa poprilično su agresivne te mogu oštetiti cilijarni epitel nosne sluznice. Riječ je o osjetljivoj površini unutar nosa koja je vrlo podložna mikroorganizmima. Kapi sužavaju krvne žile i isušuju sluznicu zbog čega, nakon dužeg korištenja možete razviti i svojevrsnu ovisnost o kapima ili spreju. Kapi ne smijete koristiti duže od 5 do 7 dana, a kako bi izliječili sluznicu, ispirite nos slanom vodom te inhalirajte sinuse, prenose NN.