Zdravlje

Pet najboljih namirnica bogatih antioksidansima za smanjenje upale u tijelu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet najboljih namirnica bogatih antioksidansima za smanjenje upale u tijelu

Studije pokazuju da konzumiranje namirnica koje sadrže velike količine antioksidansa pridonosi smanjenju upale u organizmu i samim tim smanjenju rizika od hroničnih bolesti, ali i određenih vrsta raka.

Kako donosi Eat This, dijetetičari zato savjetuju da u svakodnevnu prehranu uvrstimo što više ovih namirnica kako bismo održali što bolje zdravlje, ali i smanjili rizik od potencijalnih bolesti.

Borovnice

Iako su sve vrste bobičastog voća bogate antioksidansima, najviše ih imaju borovnice. Kako objašnjavaju dijetetičari, spojevi antocijana koji im daju prepoznatljivu ljubičastoplavu boju povezani su s prevencijom hroničnih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa.

Rajčice

Rajčice su još jedna namirnica bogata antioksidansima koja dokazano smanjuje upale u našem tijelu, a najviše zahvaljujući spojevima koji se bore protiv slobodnih radikala, uključujući likopen, vitamin C, betakaroten i brojne flavonoide. Glavna zadaća likopena u rajčicama smatra se potencijalnim sredstvom u borbi protiv raka.

Naranče

Agrumi, a naročito naranče, prepuni su vitamina C. Dijetetičari objašnjavaju kako je upravo ovaj vitamin moćan antioksidans koji bi mogao imati važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, vaskularne disfunkcije i nekih vrsta raka.

Špinat

Ovo zeleno povrće dobro je poznato po svojim nutrijentima poput željeza i vitamina K, a također je prepuno raznih antioksidansa, uključujući kempferol, kvercetin, lutein i zeaksantin. Naime, lutein i zeaksantin povezuju se s dobrim vidom i zdravljem očiju, kaempferol pridonosi prevenciji raka, dok se kvercetin često navodi kao sastojak za bolje poticanje zdravlja srca, objašnjavaju stručnjaci, prenosi Index.

Tamna čokolada

Iako mnogi ljudi to nikad ne bi pomislili, tamna čokolada sadrži velike količine antioksidansa, a osobito flavonoida. Ove tvari mogu imati ulogu u zdravlju srca i prevenciji raka, kao i smanjenju upale u organizmu.

(Cuvajzdravlje.ba)