Zdravlje

Pet namirnica koje će očistiti vašu kožu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet namirnica koje će očistiti vašu kožu

Ono što se dešava u našem organizmu - definitivno se odražava i na kožu. Hrana koja je dobra za zdravu i lijepu kožu se ne nalazi "upakovana u kesama", što je opšte poznato, a namirnice koje bi trebalo izbjegavati jesu prerađena hrana, bijeli hleb i ona koja sadrži šećer.

Ipak, sa druge strane, tu su i namirnice koje će vašoj koži dati blistav izgled, štititi je od oštećenja i pomoći da se zaustavi prijevremeno starenje.

Ove namirnice bogate su nutrijentima, vlaknima, antioksidansima i vitaminima i pomoći će vam u tome da se zasitite, ali i da uvijek imate čistu i njegovanu kožu, stoga bi trebalo da ih uvrstite u pripremu vaših svakodnevnih obroka.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je monozasićenim masnim kiselinama koje njeguju kožu. Osim toga, veoma je ukusno i možete ga koristiti gotovo u svim jelima, kako slatkim, tako i slanim.

Crna čokolada

Crna čokolada je bogata antioksidansima koji štite ćelije od slobodnih radikala, pa tako i kožu.

Paradajz

Visoki sadržaj likopena, antioksidansa koji kožu čini glatkom i elastičnom, a pored toga je štiti i od štetnih sunčevih zraka, čini paradajz veoma poželjnom namirnicom u svakodnevnoj ishrani.

Orasi

Orasi su bogati omega-3 kiselinama odnosno alfa-linoleinska kiselina, koje koži pomažu da ostane jedra. Ove kiseline učiniće da koža ne bude suva i da se ne peruta.

Kivi

Hrana za zdravu kožu, poput kivija, ćelije hrani antioksidansima i hranljivim materijama poput kalijuma i vitamina C, koji stimuliše proizdvodnju kolagena, prenosi Telegraf.

(Cuvajzdravlje.ba)