Brokula je povrće iz porodice kupusnjača, a dijetetičari nas uvjeravaju kako se na popisu najzdravije hrane nalazi s razlogom.
Kako prenosi Healthline, brokula ima visok udio vlakana, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i proteina. S obzirom na to koliko je bogata nutritivnim vrijednostima, nimalo ne čudi zašto dijetetičari savjetuju kako bismo ju trebali jesti što češće. Isto tako, postoji mnogo dobrobiti redovne konzumacije ove supernamirnice.
Djeluje protuupalno
Brokula sadrži različite bioaktivne spojeve za koje se pokazalo da smanjuju upale u tkivima našeg tijela. Kako objašnjavaju naučnici, flavonoid u brokuli pokazuje snažan protuupalni učinak u studijama na životinjama, a iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako konzumacija brokule utječe na upalu kod ljudi.
Smanjuje rizik od pojedinih vrsta raka
Povrće kao što je brokula sadrži bioaktivne spojeve koji mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano određenim hroničnim bolestima. Nekoliko malih studija pokazalo je da konzumacija povrća ove vrste može zaštititi od određenih vrsta raka kao što su rak dojke, prostate, debelog crijeva, bubrega te mokraćnog mjehura.
Snižava nivo šećera u krvi
Dijetetičari objašnjavaju kako je nekoliko studija o ovoj temi pokazalo odlične rezultate kada je riječ o konzumaciji brokule i snižavanju nivoa šećera u krvi. Naime, brokula sadrži velike količine antioksidansa i vlakana koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Jedna studija pokazala je značajno smanjenu inzulinsku rezistenciju kod ljudi s dijabetesom tipa 2 koje su svakodnevno, tokom jednog mjeseca, jele brokulu.
Pomaže pri očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sistema
Nekoliko studija pokazalo je da brokula može podržati zdravlje srca na različite načine. Naime, poznato je da su povišeni nivoi takozvanog lošeg LDL holesterola i triglicerida glavni faktori rizika za srčane bolesti, a upravo brokula može imali važnu ulogu u poboljšanju ovih markera. Jedno je istraživanje tako otkrilo značajno smanjene trigliceride i LDL holesterol, kao i povećani nivoi ''dobrog'' HDL holesterola kod ljudi koji su redovno konzumirali brokulu.
Promiče zdravu probavu i smanjuje zatvor
Brokula je bogata vlaknima i antioksidansima, a upravo oni mogu podržati zdrav rad crijeva i zdravlje probavnog sistema. Redovnost crijeva i jaka zajednica zdravih bakterija unutar našeg debelog crijeva dvije su vitalne komponente za zdravlje probavnog sistema. Konzumiranje hrane bogate vlaknima i antioksidansima poput brokule može imati važnu ulogu u održavanju zdrave funkcije crijeva, objašnjavaju stručnjaci.
(Čuvajzdravlje.ba)